Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobičan prirodni fenomen: Na Siciliji je primećena obrnuta duga - kako je nastala i kada može da se vidi?

Stanovnici grada Raguze na italijanskom ostrvu Siciliji krajem februara bili su svedoci neverovatnog fenomena - obrnute duge.

 Obrnuta duga na nebu Izvor: NASA

Fotografiju obrnute duge je astrografom načinila Marčela Đulija (47), učiteljica u osnovnoj školi. Ona je nakon toga svoju fotografiju poslala Nasi, a svemirska agencija ju je izabrala za fotografiju dana na svom sajtu i društvenim mrežama.

Kako su objasnili iz Nase, obrnuta duga nastaje usled prelamanja svetlosti koja prolazi kroz kristale leda u tankoj zavesi oblaka na visini od 7-8 hiljada metara. Boje na takvoj dugi su takođe poređane obrnutim redosledom: ljubičasta je na vrhu, a crvena na dnu.

Možda će vas zanimati i:

Fotografisanje takve duge je veliki uspeh, jer je obično sakrivena oblacima. Ovu, iako je bila vidljiva, ljudi nisu primetili jer su, kako kaže Đulija "verovatno gledali dole u ​​ekrane svojih pametnih telefona". "Kako biste povećali šanse da vidite obrnutu dugu, pogledajte nagore kada je Sunce nisko na nebu", rekla je i dodala da je obrnuta duga svetlija od uobičajene duge.

 Obrnuta duga na nebu
Obrnuta duga iznad sicilijanskog grada Raguze
Izvor: NASA

Iz Meteorološke stanice Ujedinjenog Kraljevstva dodaju da se takve duge obično povezuju sa cirusnim oblacima u kojima se lako formiraju kristali leda. U stvari, takve duge su prilično česte jer se formiraju tokom cele godine – ali opet, najčešće su skrivene iza oblaka.

Da biste videli obrnutu dugu, nekoliko atmosferskih uslova mora da se desi istovremeno - određena visina oblaka, njihova debljina i položaj kristala leda. Takođe, neophodno je da ih svetlost pogodi pod određenim uglom. Pored toga, važna je i lokacija posmatrača u odnosu na dugu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka