Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojedine delove Srbije jutros je prekrila prljava ili obojena kiša: Kada se javlja i da li je ova pojava opasna?

Kiša "obogaćena" peskom koji je do Balkanskog poluostrva stigao iz najveće pustinje na svetu - Sahare.

 Kiša iz Sahare Izvor: Shutterstock

Na pojedine delove Evrope, pa i Srbije, jutros je pala prljava ili obojena kiša "obogaćena" peskom koji je do Balkanskog poluostrva stigao iz najveće pustinje na svetu - Sahare.

"Ova pojava se javlja jednom do tri puta godišnje u proleće ili jesen, kada su južna strujanja iz severne Afrike jaka, a ciklogeneza intezivna nad Mediteranom - dobitna kombinacija za pojavu obojenih padavina", govori za BBC na srpskom profesor Vladan Ducić sa Geografskog fakulteta u Beogradu, piše Tanjug.

Možda će vas zanimati i:

Pesak iz Sahare do Srbije stiže pomoću vetrova, oblaka i naposletku kiše, ali da bi se to dogodilo, potrebno je da se poklopi više faktora.

"Pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava. Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigne do jugozapadne i centralne Evrope", napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je "prljava" kiša.

"U toku ovog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinjskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. Inače, osim peska, do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je ovog jutra u Beogradu 12, a u ostalim predelima od 2 stepena na jugu do 10 stepeni na severu Srbije“, priča Đurić, prenosi Sputnik.

Otoplilo je i na planinama, pa Sjenica i Kopaonik mere nula stepeni, a Zlatibor 5.

"Inače, prethodnih dana jutra su bila ledena, uz temperature i ispod -10, u Sjenici i do -22, a u okolini Sjenice i do -28. Pred nama je oblačan, ali topao dan, a kiša koja je zahvatila severoistok Srbije, proširiće se tokom dana i na ostale predele Srbije. Zbog jugozapadnog strujanja i dalje će biti moguća prljava kiša, ali ne zadugo, jer u toku dana sa severa sledi prodor hladnog fronta, pa će vetar biti u skretanju na pojačan severozapadni, koji će pročistiti atmosferu od peska, ali doneće i nešto hladniju vazdušnu masu", kaže Đurić.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka