Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogata i veoma korisna: "Reka Godina" - najkraća reka u Srbiji

Zbog toga što jedugačka svega 365 metara, mnogi je i zovu "Godina".

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Reka Vrelo izvire podno Vidojeve pećine i protiče kroz naselje Perućac, 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara. Dugačka je samo 365 metara što je čini jednom od najkraćih reka u svetu. Zbog njene dužine (isti broj metara kao i dana u godini) mnogi je zovu i Godina, odnosno kažu da je duga godinu dana.

Vrelo, odnosno Godinu, krase bistra voda i čarobni vodopadi. Izvire velikim vrelom i posle svog kratkog toka - vodopadom, visokim 10 metara, se uliva u Drinu. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare.

Možda će vas zanimati i:

Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah...

Iako kratka, ima sve karakteristike većih reka – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta. Na njoj se nalaze dve hidrocentrale, od kojih je jedna pokrenuta još 1927. godine.

Zbog toga što jedugačka svega 365 metara, mnogi je i zovu "Godina".
Izvor: YouTube

Izvor: opanak.rs

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka