Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 najčudnijih prirodnih fenomena

Od ružičastog jezera u Australiji do krvavih vodopada na Antarktiku – ovih 7 destinacija pružaju neke od najčudnijih pejzaža na svetu.

  Izvor: Jezero Abraham Foto: Profimedia

Zamrznuti mehurići metana (Kanada)

Abraham jezero je veštačko jezero u zapadnom delu kanadske provincije Alberta. Nastalo je gradnjom brane 1972. kojom je pregrađena reka Severni Saskačevan u gornjem delu njenog toka.

Odlikuje se izrazito plavom bojom vode karakterističnom za glacijalna jezera, a boja je posledica hemijskog sastava stene u toj regiji. Jezero je među fotografima poznato po fenomenu zamrznutih mehurića zarobljenih ispod površine.

Možda će vas zanimati i:

Biljke na dnu jezera proizvode vrlo zapaljivi gas metan. Kako se približavaju površini jezera gde je temperatura niža, mehurići metana se smrzavaju i talože jedan ispod drugog, piše BBC, a prenosi Blic.

Krvavi vodopadi (Antarktik)

Australijski geolog Grifit Tejlor je 1911. godine istraživao antarktički glečer dug desetinama kilometara, koji danas nosi njegovo ime, a ceo ovaj deo Antarktika Tejlorova dolina. Lutajući ledenom površinom, naišao je na nesvakidašnji prizor, crvenu vodu koja se slivala niz led.

Naučnici su ranije mislili da dramatična boja potiče od algi, ali su kasnije dokazali da su za nju odgovorni oksidi gvožđa. Naučnici su otkrili da slana voda ispod glečera, jezera i u zamrznutoj zemlji formira velike izdane (geološke sredine potpuno ili delimično zasićene slobodnim podzemnim vodama). Sbog svoje crvene boje, oni danas nose ime Krvavi vodopadi.

 Krvavi vodopadi Antarktika.
Krvavi vodopadi Antarktika.
Izvor: Profimedia

Kotrljajuće kamenje (SAD)

Misterija kotrljajućeg kamenjaDoline smrti, u pustinji Mohave na istoku Kalifornije, zbunjivala je naučnike skoro čitav vek.

Istraživači su od 1948. pokušavali da shvate kako se kreće kamenje, ponekad teško i 300 kilograma.

Naučnici su stavili na kamenje GPS, okružili ih kamerama i zapanjili se kad su otkrili da je uzrok njihovog kretanja na jednom od najvrelijih i najsuvljih mesta na našoj planeti, ipak led.

U jednoj od retkih prilika, kad se steknu pravi uslovi, sa kišom na obično suvom koritu jezera Rejstrek, praćeno suncem i vetrom pločice tankog leda guraju kamenje kroz muljevito pustinjsko dno, ponekad brzinom od nekoliko metara u minuti.

 Kotrljajuće kamenje.
Kotrljajuće kamenje.
Izvor: Profimedia

Kratersko jezero Kava Idžen (Indonezija)

Unutar 20 kilometara širokog kratera na istočnoj Javi leži grupa vulkana nastalih pre nekoliko stotina hiljada godina od slojeva stvrdnute lave i drugog vulkanskog materijala.

Možda će vas zanimati i:

U okviru te grupe nalazi se i vulkan Kava Idžen, čuven po jedinstvenoj boji, nešto između plave i zelene, koja se zove cijan, ali je malo poznato zbog čega je ona takva kakva jeste.

Kako objašnjavaju naučnici, za to treba da zahvalimo značajnoj količini sumpora koju Kava Idžen sadrži odnosno njegovom sagorevanju.

  Izvor: G&M THERIN-WEISE/Profimedia

U krateru se, takođe, nalazi i jezero tirkizne boje oivičeno žutom. Jezero je nastalo pre oko 3.500 godina kada su tri velike erupcije izazvale obrušavanje cele površine u vulkan što je stvorilo kotlinu ispunjenu vodom koju znamo danas.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka