Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 činjenica o tornadu koje niste znali

Predstavljamo vam iznenađujuće i intrigantne činjenice o nasilnim olujama koji najviše pogađaju Sjedinjene Američke Države.

  Izvor: Foto: Profimedia

Za meteorologe, tornado je nasilna rotirajuća kolona vazduha, koja je povezana sa kumulusom na jednom kraju i sa zemljom na drugom. Obično su vidljivi kao levak. Za ostatak sveta, oni su zaprepašćujući, piše Discovery News.

Otkrijte 9 stvari o tornadu, koje verovatno niste znali:

1. Tornado može iznenada da promeni pravac ili čak da se vrati istim putem, kada je pogođen odlivima vetra iz jezgra grmljavine. Međutim, uglavnom se kreće u istom pravcu, od jugozapada ka severoistoku ili od zapada ka istoku.

Povezane vesti

2. Tornado može da se ispolji u različitim bojama. Neki su beli, dok su drugi crne ili sive, ili čak crveni. Izgledaju najtamnije kada gledate u njih prema severoistoku, kada se njihova silueta nalazi ispred izvora svetlosti, poput svetlog neba na zapadnoj strani oluje.

3. Najsmrtonosniji tornado u istoriji je ozloglašeni Tri state Tornado koji se dogodio 18. marta 1925. i pogodio Misuri, Ilinois i Indijanu prouzrokujući 695 žrtava.

4. Grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je najskloniji tornadima je Oklahoma Siti, koji je bio žrtva tornada preko 100 puta. 

5. Najveći tornado u istoriji je bio Halam, Nebraska tornado, koji se dogodio 22. maja 2004. godine, a njegov vrhunac je bio širine od skoro 4.02 kilometra.

6. Tornado sa najbržom brzinom vetra ikada zabeleženom se dogodio blizu grada Bridž Krik u Oklahomi 3. maja 1999. godine. Brzina vetra je bila 486 kilometara na čas.

7. Jedna od najpopularnijih zabluda o tornadu jeste da on ne može da prođe preko doline, planine, jezera ili reka. Kada prođe iznad vode, postaje mlaz vode.

8. Dva tornada mogu povremeno da se spoje. Ono što se uglavnom događa jeste da veći, snažniji tornado usisa i apsorbuje manji, pa tako udruženi nastavljaju da se kreću.

9. Prema podacima Nacionalne administracije za okean i atmosferu, samo prošle godine Sjedinjene Američke Države je pogodilo 1.259 tornada. Najviše tornada se dogodilo u Teksasu (228) i Kanzasu (178).

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka