Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegovo korenje se ne nalazi u potpunosti pod zemljom i ima složen sistem grananja: Otkriveno najviše drvo u Aziji

Drvo čempresa otkriveno u šumi na Tibetu je prema rečima stručnjaka visoko 102 m, što ga čini najvišim u celoj Aziji.

 Jarlung Zangbo prirodni rezervat _1185237028.jpg Izvor: Shutterstock

Ovog gorostasa u maju je otkrio tim istraživača sa Pekinškog univerziteta u Jarlung Zangbo prirodnom rezervatu  u kineskoj autonomnoj pokrajini Tibet. Spomenuta lokacija je poznata jedinstvenom ekosistemu na koji sve više utiču klimatske promene, a da bi bolje razumeli složenost situacije naučnici su rešili da dokumentuju sva njegova visoka stabla.

Za te potrebe su iskoristili bespilotne letelice, radarsku i drugu najsavremeniju opremu kako bi mapirali drveće i identifikovali vrste. 

Ono što za sada ostaje nepoznato jeste o kojoj se tačno vrsti radi, jer se istraživači dvoume između himalajskog (Cupressus torulosa) i tibetanskog čempresa (Cupressus gigantea). A interesantna činjenica je da je prethodni rekord na azijskom kontinentu držalo drvo šoreja iz doline Danum u Maleziji, visoko 101 m. 

Profesor Guo Ćinghua sa Univerziteta u Pekingu, izjavio je za lokalne medije da potporno korenje ovog drveta nije potpuno zakopano pod zemljom, ali i da stablo ima složen sistem grananja koji obezbeđuje "idealnu mikroklimu i staništa za neke ugrožene biljke i životinje".

Trenutno, rekord za najviše drvo na svetu drži sekvoja (Sequoia sempervirens), visoka 116 m u Nacionalnom parkau Redvud u Kaliforniji. Drvo je po jednom od Titana iz starogrčke mitologije nazvano Hiperion i veruje se da je staro negde između 600 i 800 godina. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka