Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 saveta za negu biljaka tokom leta: Kako pravilno zalivati cveće kada su temperature visoke?

Kada dođe leto i toplo vreme javljaju se mnoge nedoumice po pitanju zalivanja biljaka, a ovo su pravila koja će vam pomoći da im pružite najbolju moguću negu.

 Zalivanje biljaka_2173085315.jpg Izvor: Shutterstock

Pravilo br. 1 - Odredite meru zalivanja

Razvoj većine biljaka zavisi od procenta ravnomerne vlažnosti. Međutim, često čim vidimo da zemlja oko biljke nije dovoljno vlažna, mi dodajemo još vode. Potrebno je ostaviti zemlju da se dovoljno osuši, pa tek onda dodati vode. Blago sušenje zemlje imaće bolji efekat na brži rast korena nego konstantno zalivanje.

Pravilo br. 2 - Zalivajte ređe, ali temeljnije

Vaše biljke zalivajte jednom do dva puta nedeljno. To će biti dovoljno da osvežite biljke, pružite im vlažnost. Bolje je da cveće zalivate ređe, ali većom količinom vode, nego sa malo vode, a često.

Pravilo br. 3 - Zalivajte u određenom delu dana

Iako neki to već znaju, potrebno je naglasiti da je biljke najbolje zalivati tokom kasnih večernjih ili ranih jutarnjih sati. S obzirom na to da je voda hladna, a zemljište toplo, ukoliko ipak odlučite da je bolje zalivati biljke po najvećoj vrućini, setite se da će sva voda mnogo brže ispariti i da će biljke brzo ostati bez vlažnosti. Takođe, ukoliko ih zalijete uveče, one će biti opskrbljene vodom i spremne će sačekati novi dan.

Pravilo br. 4 - Neka listovi ostanu suvi

Vlažno lišće postaje vrlo brzo obolelo lišće. Ukoliko ih navlažite i ostavite tako preko noći, stvorićete pogodno tlo za stvaranje gljivica. S druge strane, ukoliko na listovima ostane vode preko dana, na tim mestima će se stvoriti opekotine od sunca.

Pravilo br. 5 - Odredite količinu vode

Adekvatna količina vode za zalivanje podrazumeva da ona mora stići i do korena. Premala količina vode često pokriva samo gornji sloj zemlje i ne odlazi u dubinu. Dovoljna količina vode podrazumeva i da vlažnost zemljišta bude ravnomerno raspoređena sve dok plodovi, u slučaju povrća i voća, ne budu spremni za branje.

Pravilo br. 6 - Zalivajte u nekoliko navrata

Vodi je potrebno vremena da prodre u zemlju. Umesto da se vaše saksije cveća prelivaju, ili da oko vašeg struka paradajza stavite toliko vode da počne da otiče, najbolje je da dodajete vodu u delovima. Dakle, budite strpljivi i zalivajte vaše biljke u nekoliko navrata.

Pravilo br. 7 - Zalivajte biljku sa svih strana

Ukoliko zalivate biljke samo u jednom delu, a zapostavljate drugi, to dovodi bržeg razvoja i rasta korena samo sa te strane, a samim tim i do slabijeg apsorbovanja hranljivih materija iz zemljišta. Da bi se one pravilno i jednako razvijale, važno je da ih zalivate sa svih strana ravnomerno.

Pravilo br. 8 - Nemojte ih zapostaviti

U vreme godišnjih odmora uvek nas brine koga da zadužimo da se stara o našim biljkama. Sada ne morate brinuti o tome jer biljke možete poređati u kadu i sipati malo vode da bi imale dovoljno vlage. Još ako imate osunčani prozor u kupatilu preko kog će svetlost dolaziti do njih, to je idealno rešenje. Ipak, ukoliko imate veću količinu biljaka, najbolje je da nekog od rodbine ili komšiju zadužite da vodi računa o njima dok ste vi na odmoru.

Pravilo br. 9 - Obezbedite protok vazduha do korena

Ukoliko stavite preveliku količinu vode oko vaših biljaka, to će smanjiti protok vazduha do korena biljke. Ćelije u korenu će se "daviti" bez kiseonika.

Pravilo br. 10 - Glina duže zadržava vlagu

Sadite vaše biljke u zemljištu gde ima gline. Glina je poznata po tome da duže zadržava vlagu u zemljištu. Tokom vrelih letnjih dana ona će duže zadržavati vlažnost i nećete morati da brinete u kom se stanju nalaze vaše biljke.

Izvor: AGROmedia

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka