Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekada je korišćen i kao metoda mučenja: 8 činjenica o bambusu za koje najverovatnije nikada niste čuli

Bambus je jedna od najneverovatnijih i rasprostranjenijih biljaka na našoj planeti, ovo su neke činjenici o njemu za koje verovatno da niste čuli.

 Bambus_361261751.jpg Izvor: Shutterstock

Širom sveta može se naći oko 1.500 različitih vrsta bambusa - od Azije, Australije, Severne i Južne Amerike do Afrike. Ova biljka može da raste na različitim visinama i u različitim uslovima, s tim što preferira tropsku klimu.

Veličina zavisi od vrste, a neki od najvećih mogu dostići visinu od četrdeset metara. Stoga ne čudi podatak kako može da raste kao drvenasta i visoka biljka ili kao niska odnosno, zeljasta biljka. Pripada porodici trava i nastaje iz podzemnog rizoma, koji nakon što "izađe" iz zemlje nikne potpuno razvijen. Ali ovo i dalje nisu najzanimljiviji podaci vezani za bambus: 

1. Jako retko cvetaju, ali zabeleženi su slučajevi kod nekih vrsta koje mogu da razviju cvetove i nakon nekoliko decenija. Pored toga, uočeno je da sve biljke iste vrste cvetaju u isto vreme, bez obzira na to gde se nalaze u svetu. 

2. Pored rizoma - tip podzemnog stabla kod višegodišnjih zeljastih biljaka, bambus se može razviti iz semena smešteniһ u grozdovima koji se nalaze na krajevima grana.

3. Ovo je najbrže rastuća biljka na planeti, a u odgovarajućim klimatskim uslovima može da naraste do metar u visinu za 24 sata. Za razliku od drugiһ drvenastiһ biljaka, on sazreva tek nakon 3 do 5 godina.

4. Bambus je jedna od onih biljaka koja oslobađa više kiseonika u atmosferu i apsorbuje više ugljen-dioksida u poređenju sa drugim. Zbog oviһ karakteristika, smatra se jednim od korisnih pročišćava vazduһa.

5. Pored toga on ima širok i snažan korenov sistem koji održava tlo stabilnim i sprečava eroziju tla.

6. Često se koristi u ishrani, posebno prilikom pripreme azijskih jela. Međutim, kako njegovi mladi izdanci sadrže toksin koji se zove taksifilin, oni se pre konzumacije moraju skuvati na viskoj temperaturi.

6. Razne životinje na planeti koriste ovu biljku u svojoj ishrani, poput pandi ili planinskih gorila i lemura sa Madagaskara koji ga jedu kako bi obogatili svoju redovnu ishranu.

7. Bambus ima takvu strukturu da je izdržljiviji od čelika i široko se koristi u građevinskoj industriji. Pored toga, koristi se i u proizvodnji podova, nameštaja, zidova kuća itd. 

8. U istočnim i južnim delovima Azije ova biljka je tokom poslednja tri veka korišćena kao metoda mučenja, jer kako je već spomenuto ona vrlo brzo raste. Naime, ispod žrtve bi se postavio mladi izdanak koji bi vrlo brzo prošao kroz telo žrtve i na taj način je usmrtio.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka