Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven protivotrov za zelenu pupavku? Nađen način da se zaustave njeni toksini, ali - postoji začkoljica

Podaci govore da je više od 90 posto smrtnih slučajeva na svetu izazvanih trovanjem gljivama posledica konzumacije zelene pupavke.

 Zelena pupavka_2209586883.jpg Izvor: Shutterstock

Kako se malo toga zna na koji način toksini iz gljiva uništavaju ćelije, naučnici su u laboratorijskim testovima na miševima i ljudskim ćelijama rešili da ispitaju njihovo dejstvo. Analize su vršena uz pomoć CRISPR skrininga, što je već urađeno i sa otrovom meduza pre par godina. 

Vremenom je otkriveno da ključnu ulogu u ovim procesima igra N-glikan, kao i da je enzim STT3B bio nepohodan za njegovu sintezu koja je na kraju dovodila do toksičnosti. Potom, kada su pregledali listu dozvoljenih inhibatora u SAD-u, ispostavilo se da bi za STT3B to mogao da bude - zeleni indocijanin.

Kada su ga primenili na miševima i 'elijama ljudi nakon trovanja, ispostavilo se da sprečava otkazivanje bubrega i jetre i da smanjuje smrtnost. Ali i da postoji jedna začkoljica - njegov efekat je počeo da bledi nakon 8 sati od primene, da bi nakon 12 sati u potpunosti i nestao. Ovo prema naučnicima sugeriše da je za lečenje zelenim indocijaninom ključno što ranije prepoznavanje simptoma i primena tretmana. 

Šta su zelene pupavke? 

Poreklom iz Evrope, ove gljive su danas stanovnici gotovo svih delova sveta. Međutim, problem sa njima je upravo taj što se često mešaju sa drugim jestivim gljivama zbog svog izgleda. To nekada može dovesti do toga da ih ljudi zamene, uberu i ne sluteći šta će im se desiti pojedu. 

Kako prilikom jela nema nekih konkretnih znakova da čovek zvaće i guta izuzetno toksičnu hranu, lako se unese smrtonosna doza. Da  bi nakon nekoliko sati počeli gastrointestinalni simptomi koji traju 24 do 48h. U međuvremenu, toksične supstance bukvalno uništavaju jetru i bubrege, stvarajući ozbiljna oštećenja koje nekada rezultiraju smrću.  

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Communications.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka