Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li biljke 'vrište' kada su pod stresom: Najnovija studija kaže - da, iako niko ne zna kako

Kada su pod stresom biljke između ostalog ispuštaju i zvuke, bar tako tvrde naučnici.

 Biljke_1167727069.jpg Izvor: Shutterstock

Kada su pod stresom, biljke mogu da menjaju svoj miris, boju ili oblik. Naučnici ove promene objašnjavaju time da one na taj način signaliziraju biljkama u blizini na opasnost ili da privlače životinje koje mogu da im pomognu u odbrani od štetočina.

Najnovija studija je pokazala da one emituju još jednu vrstu signala i to u vidu zvukova. Iako je ovo još uvek nepoznat teren i sam fenomen nije u potpunosti istražen, evolucioni bilog Lilah Hadani sa Univerziteta u Tel Avivu, objašnjava da ih mi ne možemo čuti. 

Paradajz i duvan kao ispitanici

Kako bi mogli nešto detaljnije da kažu na ovu temu, Hadani i kolege su prvo u zvučno izlovanoj akustičnoj komori snimali biljke paradajza i duvana u različitim uslovima i izlagali ih različitim stresovima. Potom je sve to ponovljeno i u stakleniku.

Da bi dobili konačne rezultate, napravili su algoritam koji je morao da razlikuje zvuke biljaka koje su prozivodile u trenucima kada se nisu nalazile pod stresom i onda kada jesu. 

Njihova konačan zaključak je da biljke u normalnim okolnostima emituju zvukove pucketanja ili kliktanja na visokim frekvencijama, koje ljudsko uho ne može da registruje. Nasuprot tome, kada su pod stresom one su bučnije i brže emituju zvuke u zavisnosti od vrste. 

Ipak, naučnici ističu da je pred njima težak posao jer još uvek nisu sigurni na koji način se zvuci proizvode. Pored svega navedenog i dalje niko ne može da tvrdi da one imaju osećanja ili da li na njih reaguju, stoga Hadani poručuje:

"Znamo da biljke emituju zvukove, sledeće pitanje je - 'ko ih sluša? Trenutno istražujemo odgovore drugih organizama, i životinja i biljaka, na ove zvukove, a takođe istražujemo našu sposobnost da identifikujemo i interpretiramo zvukove u potpuno prirodnom okruženju."

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka