Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rastu tamo gde drugi ne mogu da prežive i zovu ih - METUZALEMI: Znate li koliko je staro najstarije drvo na svetu?

Kada se povede rasprava o najstarijem drveću na svetu, prva asocijacija većini su džinovske sekvoje. Međutim, u brdovitim delovima Kalifornije raste drveće koje je neobično po mnogo čemu.

 Drvo metuzalem_391087168.jpg Izvor: Shutterstock

KAKO BILOZI ISTRAŽUJU našu planetu, tako pronalaze sve starije i starije drveće i pomeraju ovu granicu. Do nedavno se smatralo da je najstarije drvo na svetu ovo na slici - Metuzalem, bor Pinus longaeva, koji raste u planinskom delu Kalifornije i navodno je star 4.849 godina.

Naknadno je otkriven jedan još stariji Pinus longaeva - najstarije drvo na svetu - koje živi već 5.066 godina. Ovo je vrlo otporna, mada ugrožena vrsta navikla na surove uslove. Nastanjuje više predele, siromašno zemljište, kamenjar i suvu, vetrovitu, oštru klimu sa minimalnom količinom padavina. To su upravo oblasti u kojima ostale vrste ne mogu da prežive.

Ima vrlo razgranat i plitak koren i raste sporo, a vetar koji šiba i ostale nepogode tokom stotina i hiljada godina nagone ova stabla da poprime pomalo neobične oblike. Tačne lokacije dva najstarija primeraka čuvaju se u tajnosti, upravo da bi ovo drveće ostalo bezbedno i poživelo što duže.

Autor: M.Đ. / Nauka kroz priče

Možda če vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka