Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekada se verovalo da ima nebesko poreklo i mistične moći: Duga istorija upotrebe biljke anđelike

Biljka anđelika našla se u prvim srednjovekovnim knjigama o bilju, što implicira da se koristila i mnogo ranije. Verovalo se u njena lekovita svojstva ali i zaštitne moći.

 Srednjovekovni travari prave lekove od biljaka Izvor: Leemage / AFP / Profimedia

Biljka anđelika ili angelika (Angelica archangelica) prema mišljenu pojedinih istraživača poreklom je sa Bliskog istoka, možda iz Sirije; dok drugi sugerišu da je njeno poreklo u hladnim severnim klimama kao što su Norveška ili Rusija.

Anđelika se ponekad naziva biljkom "Svetog duha" zbog toga što se nekada verovalo da ima nebesko poreklo i mistične moći. Prema jednoj evropskoj tradiciji anđeo se pojavio u snu monaha i otkrio da anđelika može da izleči kugu.

Možda će vas zanimati i:

Gerard's Herbal iz 1597. godine navodi veliki broj običaja povezanih sa anđelikom: knjiga engleskog travara piše o upotrebi ove biljke kao leka protiv otrova, i protiv crne smrti, i svih drugih infekcija za koje je bio "krivac" zao i pokvareni vazduh. Smatralo se da leči gubu, jetru i slezinu, a napici od korena anđelike pripremljene sa vinom smatrali su se efikasnim kod prehlade; bila je i jedinstveni lek protiv prejedanja, a smatralo se da dobro deluje i na zdravlje srca. Verovalo se takođe da koren sprečava vradžbine i leči ujede opasnih zveri.

 Srednjovekovni ljudi prave lekove od biljaka, ilustracija
Srednjovekovna biljna medicina, ilustracija iz 15. veka. Ovaj drvorez u boji je iz izdanja Hortus sanitatis (Bašta zdravlja), koje je u nemačkom gradu Majncu štampao Jakob Majdenbah. Ovo delo je sadržalo rasprave o biljkama, životinjama i lekovima, a prvi put je objavljeno 1491. godine.
Izvor: NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE / Sciencephoto / Profimedia

I Culpeper's Herbal iz 1653. godine navodi da se anđelika odupire otrovu; brani i teši srce, krv i dušu; leči kugu i sve epidemijske bolesti. Kandirane stabljike i korenje jeli su se tokom posta kako bi sprečili infekcije. Anđelikom su se tokom srednjeg veka lečile bolesti pluća i dojke, kašalj i kratak dah, a davala se i porodiljama nakon porođaja.

Za sok ove biljke se verovalo da su anđeoske kapi i stavljale su se u oči ili uši kako bi poboljšale vid i sluh. Sok se stavljao i kvarne zube kako bi se smanjio bol. Sok se kapao i na čireve.

 Angelika ili andelika biljka
Biljka anđelika ili angelika (Angelica archangelica)
Izvor: Shutterstock

Od korena se pravio i prah koji se mešao sa smolom i stavljao preko ujeda besnih pasa i drugih otrovnih stvorenja.

Za anđeliku se kaže da ima neobično vezu sa zapadnim kalendarom i da cveta na praznik Arhanđela Mihaila. U srednjovekovnoj Engleskoj korenje anđelike se nosili oko vrata, jer se verovalo da tera veštice i zle čini.

Druga tradicija tog vremena kaže je držanje parče korena anđelike u ustima duži period (pretpostavlja se ceo dan) štitilo i od bolesti i od zlih sila. U srednjovekovnoj Engleskoj anđelika se koristila i da "izazove gađenje prema alkoholnim pićima".

 Srednji vek travari prave lekove od biljaka
Ilustracija iz Tacuinum Sanitatis, srednjovekovonog priručnika za zdravlje iz 14. veka.
Izvor: Leemage / AFP / Profimedia

U ruralnoj Engleskoj tokom prošlog veka primećene su grančice anđelike pričvršćene za vrata domova u kojima su živeli Romi.

U Laponiji, venčići anđelike se poklanjaju pesnicima kako bi im privlačan miris ove biljke bio inspiracija. Seme anđelike je jedna od aroma koju koriste Francuzi prilikom pripreme svog likera, šartreza.

Zabeleženo je da se seme i listovi anđelike u prahu ponekad koriste u pripemi tamjana i spaljuju tokom savremenih neopaganskih obreda lečenja i egzorcizma.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka