Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte se sa delovima semena i njihovim funkcijama

Semenke u biljkama izgledaju prilično jednostavno kada ih gledate spolja, ali unutar ovih embrionalnih struktura stvari su malo komplikovanije.

 seme-jabuke_52586350 Izvor: Shutterstock

Moramo prvo konstatovati ovu činjenicu, koliko god izgledala očigledna: biljke rastu iz semena, a ako ih nema, ništa zeleno i živo neće izaći iz zemlje. Oni su ključni faktor u procesu razmnožavanja biljaka, barem za vrste koje pripadaju grupi spermatofita odnosno semenjača.

Možda će vas zanimati i:

Semenjače se dele na skrivenosemenice i golosemenice, a razlika je vidljiva je u načinu na koji štite svoje seme. Angiosperme ili skrivenosemenice su biljke koje tokom svog razvoja mogu stvoriti i cveće i plodove. Na primer stablo jabuke razvija plod, inkapsulira seme i pruža semenu i zaštitu i resurs koji je embrionu potreban. Golosemenice, za razliku od prve grupe, ostavljaju svoje seme nepokriveno. Borovi i jele su odličan primer biljaka golosemenica.

Skrivenosemenice: monokotile i dikotile

Od toga kako je seme strukturirano zavisi kakva će biljka iz njega izrasti, tako da kod skrivenosemenica možemo razlikovati dve vrste: sa jednim kotiledonom odnosno monokotile i biljke sa dva klicina lista - dikotile.

Postoje tri glavna dela koja možemo videti u semenu monotozile biljke: embrion, endosperm i omotač semena. Sa semenkama jednokrilca embrion se razvija u odraslu biljku, a endosperm je tu da deluje kao izvor hrane. Dlaka oko semena je veoma važna, jer štiti seme od različitih patogena i insekata. Seme dikota ima iste delove, ali razlika je u tome što se unutra nalaze dva lista semena, umesto samo jednog.

Embrion, endosperm i omotač

Embrion je deo semena iz kojeg će nova biljka početi da raste. Embrioni su razvijeni iz zigota, a iz njih obično rastu biljke. 

Endosperm se razlikuje od embriona jer ima različitu strukturu hromozoma. Dok je embrion diploidan (jer je stvoren od sperme i ženskog jajeta), endosperm je triploid. To znači da je endosperm kombinacija jednog jezgra sperme i dva polarna jezgra. Uloga endosperma u životu semena je da deluje kao skladište ili hranljivo tkivo.

Semenjača je deo semena koji se nalazi na površini samog semena i štiti jezgro. Ima, pre svega, mehaničku ulogu i zbog toga su zidovi ćelija semenjače često debeli, odrveneli ili oplutnjali. Samo kod onih bljaka gde je seme stalno zaštićeno plodovim omotačem semenjača je vrlo tanka, često sastavljena samo iz dva do tri, ponekad samo od jednog sloja ćelija.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka