Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procvetala biljka jedinstvene lepote koja raste SAMO U SRBIJI

Stručnjaci sa Biološkog fakulteta u Beogradu su 2012. godine opisali novu biljnu vrstu za nauku, kablarski zvončac, koja raste u stenama Kablara na svega dva kilometra kvadratna.

  Izvor: Foto: Printscreen / Youtube RTS Sajt - Zvanični kanal

Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura, na svega nekoliko kilometara od Čačka, čine nestvarni pejzaži u kojima se smenjuju vidikovci i vrhovi Ovčara i Kablara, meandri Zapadne Morave, jezero Međuvršje i manastiri Srpske Svete Gore. Raskošnu lepotu prirode ovog kraja odlikuje veoma raznovrsna flora i fauna, a među njima je i vrsta koja je jedinstvena za Srbiju.

Povezane vesti

Povezane vesti

Do sada je u klisuri između Ovčara i Kablara zabeleženo više od 800 biljnih vrsta, od kojih je nekoliko endemskih – jedinstveni kablarski zvončac, jedna vrsta hajdučke trave koja se može naći samo na Kablaru i na Suvoj planini, kao i veliki broj različitih orhideja. Neke od njih, kao što je kablarski zvončac, pokrivaju izuzetno male površine i mogu se videti samo u stenama, pišeRTS.

"To je endem samo Kablara, vrsta koju su 2012. godine stručnjaci sa Biološkog fakulteta u Beogradu opisali kao novu vrstu za nauku. Sreće se samo ovde na Kablaru, na dva kilometra kvadratna, oko 2.000 jedinki", rekao je Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Stručnjaci sa Biološkog fakulteta u Beogradu su 2012. godine opisali novu biljnu vrstu za nauku, kablarski zvončac, koja raste u stenama Kablara na svega dva kilometra kvadratna.
Izvor: YouTube

Nova stručna zaštita doprineće da se sačuva lokalitet na kome cveta kablarski zvončac, da mu se posveti puna pažnja i da se očuvaju staništa biljke izuzetne lepote.

Nešto rasprostranjenija je endemska vrsta hajdučke trave koja se, osim na kablarskim liticama, može videti i na Suvoj planini. "Ove južne, stenovite padine Kablara, odavde od vidikovca pa sve dole do manastira Nikolje, onda oko Savine isposnice, sve te osunčane strane Kablara su stanište ove vrste", dodao je Nikolić.

Sa tako raznovrsnom vegetacijom, Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja pravi muzej prirode. To je jedno od retkih mesta u Srbiji gde u proleće cveta više od 20 vrsta zaštićenih divljih orhideja.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka