Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se sadi jelka sa busenom?

Kako da posle praznika vratite jelku prirodi?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste je dobro pripremili pre nego što ste je uneli u dom, a onda i pravilno održavali dok je stajala ukrašena, onda je spremna za sadnju. 

Povezane vesti

Povezane vesti

U sobnim uslovima zimzeleno drvo ne bi trebalo da provede duže od dvadesetak dana. Posle praznika jelku treba ponovo izneti u hladnu prostoriju ili na terasu, pa tek onda posaditi u zemlju. Ukoliko za to postoje uslovi, bilo bi dobro da u zaštićenom prostoru (hodnik ili neka druga prostorija koja se ne greje) ostane do kraja zime, da ne bi izmrzla. Ako klimatski uslovi dozvoljavaju, tj. ne pada sneg, temperatura nije ispod nule i pokazuje tendenciju rasta, već u drugoj polovini februara trebalo bi je usaditi u zemlju.

Sadnju treba obaviti u danima kada je temperatura iznad nule i kada zemlja nije smrznuta. Važno je voditi računa da biljka bude posađena, isto onoliko duboko koliko i u saksiji. Na mestu sadnje prvo treba iskopati jamu kružnog oblika. Veličina jame zavisi od veličine busena i trebalo bi da bude za oko 30 centimetara veća u prečniku od busena jelke. Prilikom kopanja sadne jame, prvi sloj zemlje odložiti na jednu stranu, a zemlju iz dubljih slojeva sadne jame na drugu. Ovo je važno jer se zemlja sa površinskog sloja prilikom sadnje posipa preko busena biljke koja se sadi. Ovom zemljom bi trebalo dobro izmešati pregoreli stajnjak. Ostatak sadne jame treba ispuniti preostalom zemljom. 

U toku sadnje oko busena jelke nabacivati lopatom sloj po sloj zemlje, koju povremeno treba blago nagaziti nogom, kako bi se izbeglo stvaranje šupljina ispunjenih vazduhom oko busena.

Na kraju, oko sadnice od preostale zemlje treba napraviti tzv. "čanak", koji će zadržavati vodu. Sadnicu po završenoj sadnji obilno zalivati, vodeći računa da mlaz vode ne bude jak, da ne bi došlo do spiranja zemlje i da se ne bi ogoleo busen jelke. Četinarske sadnice većih dimenzija ankeruju se sa tri strane. Ovo se najbolje radi uz pomoć tri drvena kočića (ankera) pobodena u zemlju sa tri strane jelke, za koje se ona pričvrsti uz pomoć tri sajle.

Ukoliko se jelka sadi u dvorište, imajte na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba odabrati mesto za sadnju.

Oni koji nemaju gde da posade jelku sa busenom mogu je doneti u neki od rasadnika.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka