Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marihuana danas snažnija nego pre 20 godina

Šta dovodi do povećanja nivoa THC-a u ovoj biljci?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači su ispitali više od 38.600 uzoraka ilegalne marihuane, koju je zaplenila američka DEA (Uprava za suzbijanje droge) u proteklih 20 godina. Pronađeno je da je nivo THC-a (tetrahidrokanabinola), glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, porastao sa četiri procenta u 1995. na 12 odsto u 2014. godini.

Obrnuto, nivo CBD-a (kanabidiola), sastojka koji je potencijalno koristan za zdravlje, pao je sa 0,28 odsto u 2001. manje od 0,15 procenata u 2014. godini.

TRAVA: Nova saznanja o marihuani

Kada su naučnici pogledali odnos THC-a i CBD-a, otkrili su da je marihuana iz 1995. imala 14 puta viši nivo THC-a u odnosu na CBD, a u 2014. nivo THC-a je bio 80 puta veći od CBD-a.

“Vidimo da je odnos THC-CBD zaista porastao i nastavlja da raste”, rekao je vođa studije Mahmud A. Elsoli. On dodaje i da povećanje jačine marihuane može imati negativne zdravstvene posledice za njene konzumente, posebno one mlađe.

Kada osoba konzumira marihuanu s nižim nivoom THC-a, “to izaziva prijatan osećaj, osećaj sreće”, izjavio je Elsoli za Lajv Sajens. Međutim, konzumiranje marihuane s visokim nivoom THC-a može dovesti do psihoza ili napada panike, dodaje on.

Marihuana u Srbiji: Zakon, lečenje i još ponešto

Postoji nekoliko faktora koji dovode do povećanja jačine marihuane na crnom tržištu. Na primer, što je veći sadržaj THC-a, proizvod je skuplji. To predstavlja podsticaj za uzgajivače da vrše selekciju i uzgajaju samo one varijetete s većim sadržajem THC-a, jer će tako zaraditi više, ističe Elsoli.

Takođe, konzumenti često razvijaju toleranciju na THC, što znači da tokom vremena traže sve veće doze da bi postigli željeni efekat. Kod njih se razvija potreba za sve jačom marihuanom.

Prethodna istraživanja su, takođe, pokazala da se jačina marihuane, uključujući marihuanu koja se prodaje u državama gde je ona legalna, povećala u toku prethodnih godina. Na studiji predstavljenoj u martu 2015. na sastanku Američkog hemijskog društva, istraživači su izjavili da su pronašli marihuanu u Koloradu koja ima čak 30 procenata THC-a. Nivo THC-a u marihuani u proteklih 30 godina je bio ispod 10 procenata, kažu istraživači.

Marihuana u svemiru:NASA pronašla supstancu THC na deliću meteorita!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka