Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li čuli za "cvet leš"?

Duboko u srcu sumatranske šume u Indoneziji, gde tigrovi love, nosorozi beže u panici, orangutani igraju, a kukavice pevaju, cveta cvet koji čini sve da privuče veću pažnju nego sve pomenute životinje zajedno.

  Izvor: Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

Redak Amorphophallus Titanum ili titan arum, poznat i pod nadimkom "cvet leš" spava u biljke s najvećim cvetom na svetu. Međutim, to nije ono po čemu je ovaj cvet najpoznatiji. Ova retka biljka je najpoznatija po svom neprijatnom mirisu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kaže se da miris koji emituje titan arum podseća na trulo meso, a njegova svrha je privlačenje oprašivača, naročitu pčela, muva i buba balegara. Ove insekte privlači miris jer smatraju da je trulo meso savršeno mesto za polaganje svojih jaja. To je trik koji omogućava titan arumu da preživi. Kada insekti slete, prekrije ih cvetni polen, a nakon polaganja jaja odleću i šire polen šumom.

Uprkos pisanju prvog Evropljanina koji je otkrio biljku, italijanskog botaničara i istraživača Odoarda Bekarija, titan arum nije mesožderka. Ona jednostavno pokušava da imitira omiljena mesta oprašivača. Botaničari još uvek pokušavaju da shvate šta to tačno u biljci proizvodi neprijatan miris.

Hemikalija na bazi sumpora je gotovo sigurno prisutna, što daje miris trulog jajeta. Uz to, smatra se da su putrescin i kadaverin, jedinjenja koja se mogu naći u trulom mesu, takođe uključena. Ona su otkrivena kod biljaka u porodici Araceae, zbog čega je vrlo verovatno da su prisutna i u titan arumu. Veruje se da biljka proizvodi toplotu, omogućavajući aromi da se širi dalje u šumu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka