Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biljke

Smrtonosna lepota: Otrovni vrt u Alnviku

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Lepota širokih i lukszuznih vrtova privlači turiste širom sveta, pogotovo ako nude beg od modernog i ubrzanog stila života. Ali postoji jedan vrt gde ljudi dolaze iz potpuno drugačijih razloga. Zamak Alnvik u Nortamberlandu, Engleskoj, ...

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pored mnogobrojnih vrtova koje očekujete da vidite u blizini nekog srednjovekovnog zamka, nalazi se i Otrovni vrt Alnvika. Osnovan 2005. godine, ovaj neobični vrt predstavlja dom za više od sto ozgloglašenih ubica, tačnije biljaka i cvetova koje je kroz istoriju bilo odgovorno za mnoge smrtne slučajeve i bolesti, a često je korišćeno i kao instrument za ubistvo.

Pre ulaska kroz kapiju, posetiocima se daju vrlo jednostavna upozorenja koja morate da zapamtite, ukoliko vam je život mio: ne smete da dirate, jedete, pa čak ni da pomirišete biljke koje stoje zaključane iza crne kapije. Roditelji koji su voljni da svoju decu provedu kroz ovaj vrt, moraju sve vreme da paze na svoju decu. Čak i ako pratite sva uputstva, posetioci s' vremena na vreme padnu pod uticaj ovih biljaka, najučestalija reakcija je padanje u nesvest od prevelikog udisanja otrovnih isparenja. Divlje bašte sa otrovnim lovorom takođe rastu nekim delovima Britanije i ozloglašene su po broju smrti koje izazovu svake godine. Jedan od najlepših i najsmrtonosnijih cvetova je upravo Brugmansia (fotografija ispod).

Sa nazivom anđeoska truba, Brugmansia je cvet koji opisiuju kao "neverovatan afrodizijak pre nego što vas ubije", dame iz viktorijanskog doba stavljale su polen ovog cveta u svoj čaj, kako bi izazvale efekte veštačkih droga kao što je LSD. Međutim, dalje istraživanje ovog cveta ukazuje na to da smrt koju ova biljka pruža nije ni malo prijatna - izaziva konvulzije i izbacivanje pene na usta. Kada se sve uzme u obzir nije ni čudo što je ovaj cvet nosi još dva imena: mrtvačka i đavolja truba.

Potencijalno smrtonosne, mnoge od ovih biljaka koje se nalaze u vrtu zapravo su neverovatno lepe, ironija prirode koja mnoge opčinjava već godinama.

Upravo je ovaj paradoks i poseta čuvenom ozloglašenom Medičijevom otrovnom vrtu u Italiji, pokrenuo "otrovni san" Vojvotkinje od Nortamberlenda. Vojvotkinja Džejn Persi htela je da transformiše obične vrtove oko zamka u jedinstvenu turističku destinaciju, koja će takođe da privuče i mlađe generacije.

"Pomislila sam, "ovo je odličan način da zainteresujemo i mlađe generacije". Decu ne zanima odakle dolazi aspirin, njih zanima da li biljke mogu da vas ubiju i na koji način, odnosno kako biste se osećali pre smrti."

Vrt ima i dodatni deo koji je namenjen za biljke koje su "otrovne" na potpuno drugačiji način. Vojvotkinja je u svoj vrt uključila i deo u kojem se uzgajaju biljke koje se tipično koriste za pravljenje opojnih sredstava, od kanabisa do kokaina. Ona i vodiči koriste ovaj deo vrta za edukaciju o zloupotrebi droga. "Na ovaj način edukujemo decu i ako oni to ne shvataju kao još jednu dosadnu lekciju", zaključuje Vojvotkinja.

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka