Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drvo koje rađa četrdeset različitih vrsta plodova

U nizu postojećih hibridnih drveća, ono koje je stvorio vajar sa Univerziteta Sirakuza, Sem Van Ejken, pod imenom "stablo sa 40 vrsta plodova", zaista zaslužuje posebnu pažnju.

  Izvor: Foto: Sam Van Aken

Veći deo godine stablo izgleda potpuno normalno, ali u proleće počinje da cveta u čitavom nizu ružučastih, grimiznih i belih tonova. Potom, od jula do oktobra, rađa 40 različitih vrsta koštunjavog voća, uključujući bademe, kajsije, trešnje, nektarine, šljive i breskve.

Pročitajte i: Zašto imamo običaj "da kucnemo u drvo"?

Do ovog uspeha, Van Ejken je došao kalemljenjem nekoliko različitih vrsta voća, uključujući domaće, nasleđene i antičke, od kojih su neki primerci stariji od 100 godina.

Njegov glavni izvor bio je voćnjak poljoprivredne eksperimentalne stanice države Njujork, koji je iznajmio kada je čuo da će biti porušen. Nakon što bi tokom određenog vremena cvetalo 250 različitih, međusobno povezanih vrsta, on bi svaku nakalemio na korensku strukturu jednog stabla. kada bi njegovo "radno stablo" dostiglo starost od oko 2 godine, on bi stablo dodatno obogatio odvojenim granama, tehnikom koju zovemo "čip-kalemljenje". Grančica koja na sebi ima pupoljak stavi se u rez na "radnom stablu" i učvrsti se. Nakon zimskog izlečenja reza, grana postaje normalna, obična grana na stablu, koja se podrezuje kao što je uobičajeno.

Pogledajte i: Simboli protiv veštica sačuvani u drvenoj gredi

Do sada je posađeno 16 stabala sa 40 vrsta plodova i svako je staro oko 5 godina. Koštunjavo voće je izabrano jer ono ima mnoštvo varijeteta koji su međusobno kompatibilni.

"Kalemljenjem različitih vrsta određenim vremenskim redosledom, mogu bukvalno oblikovati način na koji će cvetati određeno stablo. Ljudi koji imaju ovakva stabla, rekli su mi da im ono daje savršenu količinu i raznolik izbor voća.", izjavio je Van Ejken.

Pogledajte i: Oboreno drvo se ponovo podiglo (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka