Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo oružje za očuvanje okoline: Otkrivena biljka koja upija metal

Nova biljna vrsta, Rinorea niccolifera, može da nagomila i do 18.000 ppm metala u svom lišću, a da se ne otruje. Naučnici i dalje nemaju tačno objašnjenje kako je ovo moguće.

  Izvor: Rinorea niccolifera

Kako bi vam bliže objasnili kolika je zapravo količina 18.000 ppm. Veličina ppm upotrebljava se za izražavanje koncentracije u relativnim proporcijama i bezdimenzionalna je veličina. Jedan ppm predstavlja jedan deo na 1 000 000 delova ili jedan deo na 106 delova ili vrednost 10–6. To je 100 do 1000 puta više od niova nikla u većini ostalih biljaka.

Ova nova vrsta pronađena je na ostrvu Luzan na Filipinima, na području poznatom po tlu bogatom metalima, objavljeno je u časopisu PhytoKeys.

Sposobnost gomilanja tako velike količine nikla veoma je rijetka u biljnom svetu – zasad je poznato samo 450 biljaka koje imaju tu sposobnost hipergomilanja. Čak i u područjima koja su bogata niklom, manje od 1% biljaka ima sposobnost hipergomilanja.

Ova biljka zanimljiva je ne samo u naučnom smislu, već ima i praktičnu upotrebu. Mogla bi da se koristi u ekološku svrhu kako bi se pročistilo tlo zagađeno metalom. Takođe, ova biljka bi našla svoju upotrebu i u komercijalne svrhe kako bi zaživelo tzv. „zeleno rudarstvo”, gde bi se uz pomoć biljaka iz tla izvlačili željeni metali.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka