Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čarolija počinje: Kako izgledaju vrtovi noću?

Sunce iščezava. Prosipa se biserna mesečina.

  Izvor: Snimili: Dajаn Kuk i Len Dženšel

U dramskom prikazanju vrtova noću glavne uloge pripadaju izrazito mirisnim cvetovima koji se otvaraju kad padne mrak, kao što su jasmin, tuberoza i gardenija; noćnim leptirima sa zelenkastim krilima nalik na keramiku; skarabejima na kojima se boje prelivaju kao na opalu. Mesec, koji obasjava scenu, svoju svetlost pozajmljuje od sunca. Njegova bleda svetlost, još grčki filozofi su to znali, zapravo je odsjaj. Noću vrtovi prizivaju misli. Za razliku od sunca, mesec jedva čeka da ga pogledamo golim okom. Da se poetski uzvisimo, melanholično potonemo – čak da zavijamo kao vukovi – i divimo se čudnovatom svetu gde se biljke propinju, ne ka suncu, već ka bledunjavom sjaju koji dopire sa zvezdane dijademe na nebu.

Pogledajte galeriju

Noću u vrtu boje uglavnom nisu važne. Zbog prirode našeg vida čak i najdrečavija crvena i narandžasta na bledoj mesečini pretvara se u jednoličnu srebrnu i sivu. Mrežnjača, osetljiva unutrašnja kožica našeg oka, prekrivena je fotoreceptivnim ćelijama koje se nazivaju štapići i čepići. Štapići, koji registruju jačinu svetlosti, beleže nizak nivo osvetljenja. Ali čepićima, koji razlikuju boje, neophodna je jača svetlost od one koju pruža mesečina. U nedostatku osvetljenja boje su blede. (Duga ekspozicija i osetljivost digitalnih foto-aparata omogućavaju nam ono što mrežnjača golog oka ne može, pa zato na fotografijama vidimo i boje.)     

Naučno objašnjenje je poučno, ali zvuči nepravedno. Možda noću ne vidimo boje u vrtu, ali zato mnogo bolje osećamo miris cveća. Pojačan noćni miris zapravo je smišljena zamka. "Noću su vrtovi mirisniji nego danju, jer većina noćnih oprašivača ima slab vid i pronalaze cveće oslanjajući se isključivo na miris", kaže Džon Kres, kustos botaničke postavke u Smitsonijanovom prirodnjačkom muzeju. Svet noćnih cvetova i njihovih oprašivača je čitav alternativni univerzum usavršavan milionima godina evolutivne selekcije. Dnevni oprašivači, kao ptice, leptiri i pčele, oslanjaju se na vizuelne znakove upućene preko jarkih boja. Noćna smena, bube i leptiri, zavise od mirisa, presijavanja belih latica ili – u slučaju slepih miševa sa eholokatorom – od obrisa i oblika biljke.     

Dosta nauke. Prepuštamo se noćnom sanjarenju i šetnjama kroz Paviljon Gde Mesec Sreće Vetar U Vrtu Gospodara Mreža u Sučou u Kini, ili kroz Beli vrt zamka Sisingherst u Engleskoj, posut belim lalama, ljiljanima, anemonama i belim žavornjacima, sivo-belim zvončićima i belim ružama. Tvorac tog vrta Vita Sakvil-Vest zapisala je da je cveće zasađeno u nadi "da će neka sablasna kukuvija nečujno preleteti beli vrt [...] u sumrak". Ili da uronimo u prošlost i zamišljamo rajske vrtove istočnjačkih vladara, rashlađivane bisernim kapima vode iz mermernih fontana, pod gustim krošnjama blagorodnog drveća punog južnog voća, pomorandže i narovi oslikani mesečinom, kao u bajkovitom vrtu Šalimar u Kašmiru.

Koren engleske reči za raj (paradise) može se pronaći u transkripciji staropersijske reči pairdaeza, što znači ’ograđeni vrt’, kaže Elizabet Mojnihen, istoričarka arhitekture. Raj opisan u Kuranu sadrži nekoliko terasa sa vrtovima, svaki lepši od prethodnog, piše ona. Islamski vrt, nalik na palatu pod otvorenim nebom, bukvalno i figurativno je predstavljao raj na zemlji, gde se pije vino iz srebrnih pehara, jedu se kabulske lubenice i sluša recitovanje poezije.   

"Ma kako nama islamski duh izgledao dalek i stran", pribeležio je francuski pisac Rober Dimije početkom XX veka nakon što ga je primio brat kašmirskog maharadže, "sumnjam da smo mu ikada bili bliži nego te večeri, među fontanama i noćnim cvetovima u vrtu Šalimar, po avgustovskom punom mesecu koji sa visina iznad snežne tibetske granice prosipa svoju bistru mesečinu."

Ako su vrtovi naš pokušaj da oživimo davno izgubljeni Rajski vrt, možda je taj pokušaj najuspešniji noću. Mesec oprašta mane koje se ogoljeno vide na suncu. Usahli cvet, probušen list, natrula grana – senka sve to proguta i ostavlja samo iluziju savršenstva, posrebrenu zvezdama, optočenu mesečinom.

Pogledajte galeriju

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka