Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko kao Psiha: Sve što treba da znate o Nasinoj misiji koja ima za cilj da istraži asteroid neobičnih karakteristika

Naučnici smatraju da bi ova misija mogla da otkrije tajne o nastanku planeta u našem sistemu, ali i njihovog magnetnog polja.

 Nasina misija na Psihu-0813518262.jpg Izvor: Ricardo Ramirez Buxeda / Zuma Press / Profimedia

Petka,13. oktobra 2023. godine, Nasa je uspešno pokrenula novu misiju čiji cilj je istraživanje asteroida koji kruži oko Sunca između Marsa i Jupitera. Psiha je prethodno posmatran svemirskim teleskopima oko deceniju, kada je utvrđeno da je to asteroid M tipa i da je po prečniku najveći u našem sistemu sa oko 200 km. 

2015. godine Nasa je izabrala ovaj asteroid zbog svojstava, kako bi razvila čitav program za proučavanje. Tim naučnika i inženjera, predvođeni Lindi Elkins-Tanton radio je na studiji, koja je konačno odobrena 2017. godine. Od tada počinje proces projektovanja letelice i neophodnih instrumenata koji bi mogli da izavrše misiju, koja je kulminirala lansiranjem ovog oktobra.

Put do Psihe

Nakon što napusti Zemlju, letelica će započeti 100-dnevni period izviđanja pre nego što uključi svoje potisnike, kako bi se osiguralo da sve njene komponente rade optimalno. Zatim će započeti svoje putovanje ka konačnom odredištu, prolazeći blizu Marsa 2026., radi dobijanja "gravitacionog podsticaja" koji će je odvesti do asteroida Psihe 2029..

NASA očekuje da će u avgustu 2029. sonda započeti period istraživanja koji će trajati 26 meseci, a tokom kojeg će moći da fotografiše i prikuplja podatke o površini i sastavu nebeskog tela koristeći različite tehnologije.

Cilj ove misije je proučavanje karakteristika Psihe poput njenog pretežno metalnog sastava koji prema nekim procenama može da sadrži i do 60% nikla i gvožđa, za razliku od većine asteroida koji se sastoje od stena i leda.

Opsežna geološka i astronomska istraživanja sprovedena decenijama unazad pokazuju da mnoge planete, uključujući i Zemlju, imaju jezgro koje sadrži metalne elemente. Međutim, ova jezgra su za nas trenutno i dalje nedostupna.

Stoga, nije samo bogatstvo određenim materijalima ono što intrigira Nasine naučnike, već mogućnost da je ovaj asteroid u stvari: jezgro primitivne planete koja je izgubila svoje spoljašnje slojeve ili koja nikada nije prestala da se formira. Ako je tako, njegovo proučavanje bi moglo da otkrije tajne Sunčevog sistema koje se odnose na formiranje planeta i njihovih magnetnih polja.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:40
ZEMLJANI MOŽETE MIRNO DA SPAVATE! NASA istorijskim poduhvatom preusmerila asteroid! NAUČNA FANTASTIKA POSTAJE JAVA!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka