Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja! National Geographic mladima poklanja tribinu JAKI U GLAVI, U ŠKOLI I U SALI

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, National Geographic Srbija organizuje tribinu o mentalnom zdravlju mladih sportista, sa olimpijskim šampionom Andrijom Gerićem.

 Tribina Andrije Gerića Izvor: National Geographic

Svetski dan mentalnog zdravlja predstavlja najvažniju godišnju globalnu kampanju namenjenu podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja. Obeležava se na svim kontinentima i u gotovo svim zemljama kroz lokalne, regionalne i nacionalne događaje i programe. Ove godine se obeležava pod sloganom "Neka mentalno zdravlje i dobrobit postanu prioritet za sve" i pruža priliku da se svi pokrenu radi zaštite i poboljšanja mentalnog zdravlja, piše Gradski zavod za javno zdravlje.

Pre pandemije COVID-19 bilo je procenjeno da jedna od osam osoba u svetu živi sa mentalnim poremećajem. Pandemija je stvorila globalnu krizu za mentalno zdravlje, a procene su pokazale da je porast anksioznih i depresivnih poremećaja iznosio više od 25% tokom prve godine pandemije. U isto vreme, dostupnost usluga iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja je bila ugrožena.

Sve je više primera da je očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja moguće korišćenjem opštih i ciljanih intervencija zasnovanih na dokazima. Veliki značaj ima i poboljšanje socijalnih determinanti zdravlja (obrazovanje, zaposlenje, zdravstveno osiguranje, uslovi za rad i stanovanje itd.), ali i smanjenje stigme i diskriminacije osoba koje žive sa poremećajima mentalnog zdravlja.

Potrebno je kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, čuva i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje, mogu da ostvare ljudska prava i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

NATIONAL GEOGRAPHIC POKLANJA TRIBINU O MENTALNOM ZDRAVLJU MLADIH U SPORTU

Od potrebe za zdravim razvojem, kod mnogih mladih bavljenje sportom preraste u nešto ozbiljnije i postane više od hobija. Tada se od mladih sportista očekuje mnogo, a da im ta očekivanja ne postanu opterećenje, a da sport ostane ljubav i aktivnost u kojoj uživaju, National Geographic Srbija, 10. oktobra, na Svetski dan mentalnog zdravlja, organizuje tribinu pod nazivom JAKI U GLAVI, U ŠKOLI I U SALI! Tribinu će držati Andrija Gerić, proslavljeni olimpijski šampion sa 20 godina iskustva u vrhunskom odbojkaškom sportu.

Našu želju da pomognemo razvoj mladih sportista prepoznala je i kompanija Galenikakoja se projektu pridružila s platformom Zdravo dvadesete! "Zdravo dvadesete" su održivi i društveno-odgovorni projekat, namenjen studentima i publici od 18 do 29 godina sa ciljem pružanja relevantnih informacija o oblasti mentalnog i fizičkog zdravlja.

Cilju da skrenemo pažnju na mentalno zdravlje mladih u sportu i da o njemu razgovaramo, pridružila se i Grand kafa.

Tribina se održava u utorak, 10. oktobra sa početkom u 19. časova u dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6)! ULAZ JE BESPLATAN! PRIJAVE SU OBAVEZNE NA LINKU:

PRIJAVA ZA TRIBINU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka