Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku - naučnici koji su stvorili alate za istraživanje dinamike elektorna

Među troje načnika dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, ove godine se našala i jedna žena - peta kojoj je ovo pošlo za rukom.

 Nobel za fiziku-0810435220.jpg Izvor: Profimedia

Kraljevska švedska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku su Amerikanac Pjer Agostini sa Univerzitetu u Ohaju, Nemac Ferenc Kraus sa Maks Plank Instituta za kvantnu optiku i Šveđanka An Lulije sa Univerziteta u Lundu. Razlog zbog kog su odabrani jesu njihove "eksperimentalne metode kojima se generišu atosekundna pulsiranja svetlosti koje se koriste u izučavanju dinamike elektrona u materiji".

Troje fizičara je kako se dalje navodi u saopštenju, "osmislio način za stvaranje ekstremno kratkih pulsiranja svetla koja mogu da se koriste za merenje brzih procesa tokom kojih se elektroni pomeraju ili razmenjuju energiju. Doprinos koji su dali laureati omogućio je istraživanje procesa koji su toliko brzi da ih je ranije bilo nemoguće pratiti." 

Ono što je poseno interesantno jeste da je Lijer, tek peta žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku: "Ovo je neverovatno. Nema toliko žena koje dobijaju ovu nagradu tako da se osećam veoma, veoma posebno." 

Nobelova nagrada se dodeljuje jednom godišnje i jedna je od najvrednijih nagrada na svetu. Ustanovljena je 1895. godine po želji švedskog naučnika Alfreda Nobela, a prvi put dodeljena 1901. godine. Prošle godine Nobelovu nagradu za fiziku osvojili su Alen Aspe, Džon Klauzur i Anton Cajlinger za istraživanja u domenu kvantne mehanike, koji je imao značajnu primenu u oblasti šifrovanja podataka.

Komitet za Nobelovu nagradu sutra treba da objavi imena dobitnika za hemiju, dok se u četvrtak očekuje proglašenje imena pobednika u konkurenciji za književnosti, u petak za mir, a u sledeći ponedeljak za ekonomiju. 

Možda će vas interesoati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka