Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najviših planina u Sunčevom sistemu: Jedna od njih je 2,5 puta viša od Everesta i predstavlja vulkanski vrh

Da li ste se nekada zašitali koliko je visoka najviša planina u našem Sunčevom sistemu? I odmah ćemo vam reći, da naspram nekih od njih Everest deluje kao "patuljak".

 Najviše planine u Sunčevom sistmeu_1427256341.jpg Izvor: Shutterstock

Mont Everest sa svojih 8.848 metara - skoro 9 km - smatra se najvišom planinom na našoj planeti. Ova planina smešten u Nepalu na Himalajima je decenijama meta hiljadama penjača koji žele da osvoje njen vrh, ali njegova visina i vremenski uslovi su velike prepreke koje ovu planinu čine neosvojivom za većinu.

Međutim, ono što većina ne zna jeste da se širom Sunčevog sistema nalaze planine u odnosu na koje Everest liči na patuljka. Ovo je pet najviših: 

1. Olimp - oko 25 km

Iako je planeta Mars druga najmanja planeta u Sunčevom sistemu po prečniku, na njemu se nalazi vulkanski šiljak čija visina prema podacima Nase iznosi oko 25 km, dok njegova površina zauzima prostor veličine Italije ili Filipina. U regiji Tarsis se nalaze još tri velika vulkana, i svi oni su poznati po tome da su 10 do 100 puta veći od onih na planeti Zemlji. 

Naučnici objašnjavaju da je ovo moguće jer na Marsu ne postoje tektonske ploče koje bi "odvukle" vulkan od njegovog žarišta. Drugim rečima, kako se ne pomeraju sa mesta, oni rastu i dostižu gigantske razmere. 

2.  Reasilvija - oko 22,5 km

Na asteroidu Vesti, jednom od najvećih u asteroidnom pojasu, u centralnom delu kratera širokog oko 500 km nalazi se planina Reasilvija. Asteroid je bio predmet pomnog pričavanja letelice "Zora", i tada su naučnici došli do zaključka da je najverovatnije nastala kao posledica udara nekog drugog svemirskog objekta o površinu Veste. 

Mnogi ovaj plainski masiv nazivaju i najvišim, međutim, kako je i sa najsavremenijom tehnikom jako teško odrediti pravu visinu uzvišenja na drugim planetama, Reasilvija se prema najnovijim podacima nalazi na drugom mestu jer je Olimp nadvisuje za nekoliko stotina metara. 

3. Ekvatorijalni greben Japeta - oko 20 km

Prirodni satelit Jupitera, Japet je neobičan po svojoj boji i po izgledu, ali i po još jednoj stvari. U pitanju je njegov ekvatorijalni greben. Baš na njemu se nalazi nekoliko vrhova koji premašuju 19 km. Danas nije tačno poznato kako je greben nastao, niti njegovi vrhovi, ali je jedna od pretpostavki da Japet predstavlja ostatke nekog prstena koji se urušio. 

4. Astrej - 18,1 km

Jedna o planina iz regije Tarsis na Marsu, u blizini Olimpa je i Astrej. Interesanto je da je njega prvi put "primetila" letelica "Mariner", davne 1971. godine i da je nazvana Severna tačka. Razlog: pojavila se kao tačka u prašnjavoj oluji prilikom fotografisanja, tek kasniji snimci su otkrili da se radi o još jednom vulkanu i da je visoka nešto malo preko 18 km.  

5. Bosol - 17,5 km

Još jedan Jupiterov mesec drži rekord kada je visina planina na njemu u pitanju. Istina je da je Bosol u stvari planina sa tri vrha, a da je onaj po imenu Jug, najviši. Jedna od njegovih strana je toliko strma, da nagib iznosi 40 stepeni, pa naučnici veruju da je nastao kao posledica klizišta. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:44
Kineska ekspedicija završila naučni ogled o ozonu na Mont Everestu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka