Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici su izračunali da će sve sisare velike vrućine 'zbrisati' u dalekoj budućnosti - ali samo pod jednim uslovom

Naučnici su došli do podatka kada će se svi sisari suočiti sa masovnim izumiranjem, ali samo pod jednim uslovom - i on ima veze sa našim aktivnostima.

 Masovno izumiranje_1697187637.jpg Izvor: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu su razvili simulaciju koja je došla do podataka kada će se dogoditi masovno izumiranje, slično onom koje su doživeli dinosaurusi pre 66 miliona godina. Međutim, ono što treba uzeti u obzir jeste činjenica da oni nisu računali šta bi se desilo ukoliko se nastavi sa emitovanjem gasova sa efektom staklene bašte. 

Drugim rečima, iako su došli do podatka da će do izumiranja svih sisara doći za 250 miliona godina, ukoliko bi se u obzir uzeli i prethodno navedeni parametri do toga bi došlo pre. 

Scenario - ukoliko bi prestali sa emitovanjem gasova sa efektom staklene bašte

Naučnici su koristili kompijuterizovane modele da simuliraju pomeranja kontinenata, temperature, vetrove, kišu i vlažnsost koja bi vladala na našoj planeti. Ovo su rezultati. 

Otprilike za 250 milina godina, svi kontinenti na Zemlji bi se "spojili" u ono što naučnici nazivaju Pangea Ultima. Ona bi imala izgled krofne, a u njenom središtu će se nalaziti more - ostaci Atlantskog okeana.

Temperature bi se kretale između 40°C i 70°C, što bi kopnene mase učinilo nenastanjivim. Samo 8 do 16 posto zemljišta bi bilo pogodno za život sisara. Takođe, zbog tektonskih pomeranja u kori naše planete, vulkanske erupcije bi bile neuporedivo češće. Tim putem bi se oslobodile dodatne količine ugljen-dioksida u atmosferu, a temperature bi još više rasle. 

"Ljudi, zajedno sa mnogim drugim vrstama bi izumrli zbog nemogućnosti da izbace svu ovu toplotu kroz znoj i da tako rashlade svoja tela." rekao je vodeći autor studije dr Aleksandar Farnsvort, sa Univerziteta u Bristolu. I dodao, da iako danas ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će naša vrsta toliko dugo opstati, ukoliko bi smo poživeli još 250 miliona godina - ovaj svet bi za nas postao "negostoljubivo mesto". 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Geoscience.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:39
KAKO ZAUZDATI GLOBALNO ZAGREVANJE? Tim Mekfi: Analize pokazuju da je došlo do povećanja globalne temperature od 2 stepena
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka