Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korak bliže kolonizaciji: Nasin rover stvorio 122 g hemijskog elementa potrebnog za život na Marsu - i još ponešto

Nasin rover Perseverance je za više od dve godine - koliko je proveo na Marsu - izvršio brojne zadatke, a naučnici sada otkrivaju da je on uz pomoć uređaja za eksperimente i iskorišćavanje resursa uspeo da stvori i kiseonik.

 Istraživanje Marsa_1196626711.jpg Izvor: Shutterstock

Rover opremljen uređajem po imenu MOXIE je tokom boravka na Crvenoj planeti uspeo da stvori kiseonik, pomoću ugljen-dioksida u različitim periodima tokom vremenskog intervala od dve godine. Iako količinski to možda ne deluje previše, 122 g kiseonika su ekvivalent količini koja bi stvorenju veličine psa bila dovoljna za otprilike 10 sati na ovoj negostoljubivoj planeti.

Ovo dostignuće daje nadu naučnicima, jer na Marsu ugljen-dioksid čini 95 posto atmosfere. Njegovim izdvajanjem i preradom u atome kiseonika u kapsuli MOXIE, sve deluje kao da je budućnost stigla. Pored primene u proizvodnji kiseonika za članove budućih misija i potencijalnih kolonija, uređaj može biti iskorišćen i za pravljenje raketnog goriva. 

"Ponosni smo što smo stvorili revolucionarnu tehnologiju kao što je MOXIE koja bi mogla da pretvori lokalne resurse u one koje će biti od koristiti tokom budućih istraživačkih misija", rekla je Trudi Kortes, direktorka Direkcije za misije svemirske tehnologije (STMD) u sedištu Nase u Vašingtonu. "Demonstracijom ove tehnologije u stvarnim uslovima, došli smo korak bliže budućnosti u kojoj astronauti 'žive od zemlje' na Crvenoj planeti."

Ipak, ovo ne znači da će misije odmah biti moguće, jer za stvarnaje održive kolonije na Mesecu ili Marsu moraju da se ispune brojni drugi uslovi. Jedan od njih je i prevazilaženje problema velike hladnoće na Crvenoj planeti, ili npr. pojave raka usled bombardovanja štetnim zracima iz svemira. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:30
Kineski rover spreman za zimu na Marsu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka