Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava sa morskim životinjama tokom uragana? Efekti snažnih nevremena mogu da se osećaju i nakon nekoliko meseci

Uragani su destruktivna sila koja utiče i na podvodni svet u velikoj meri.

 Uragan_2208364295.jpg Izvor: Shutterstock

Često se u novinama mogu pročitati vesti kako je određeni deo sveta zahvatio uragan. Tom prilikom se uglavnom piše o materijalnoj šteti i o ljudskim žrtvama - ukoliko ih je bilo. Međutim, ono što nikada ne saznamo jeste šta se događalo sa životinjama, pogotovo onim koje su se našle ispod površine vode u trenutku kada je određenu teritoriju zahvatilo snažno nevreme. 

Stručnjaci tvrde da uragani mogu da stvore talase visoke i do 20 m, mešajući hladniju vodu iz dubina sa toplijom površinskom. Ovo uzrokuje nastanak struja koje mogu da pokrenu sedimente na dubinama i do 100 m - region u kom žive mnoga morska stvorenja. Ali ukoliko se more uzburka one će preći u dublje i mirnije vode u većini slučajeva, da bi se nakon nekoliko dana kada se stvari "stišaju" opet vratile u svoja prirodna staništa. 

Pojedine studije ukazuju da će ribe i druga morska stvorenja osetiti na osnovu promena pritisaka i temperatura, da je oluja neizbežna. Ukoliko iz nekog razloga oni ove promene ne registruju, ovo može da rezultira njihovom smrću. 

Kaskadni efekti uragana

Talasi i struje koje uragani stvaraju su nepredvidljivi, stoga ukoliko neki od njih zahvati morska stvorenja oni ih mogu naneti u plićake i bare iz kojih nema bekstva. Studije sprovedene nakon uragana Endru iz 1992. godine, sugerisale su da je na ovaj način stradalo skoro 10 miliona riba. Pored toga, uzburkani sediment sa dna može da začepi škrge ribama, ili pak, promene u pritisku mogu da poremete nivo kiseonika u njihovoj krvi. 

Olujni talsi takođe mogu da poremete stacionarni morski život, poput trava i korala. Ipak, i pored toga, oni mogu biti korisni, jer mogu doneti hladniju vodu i na taj način da utiču na efekte izbeljivanja korala, ili da ih raznesu dalje. S druge strane, oluje mogu naneti i ogromne količine smeća i otpad u plićake, što je za morski život smrt; ili slatku vodu, koja može da utiče na određene životinje i biljke, koje ne tolerišu tako dobro razlike u salinitetu kao npr. delfini. 

Kaskadni efekti uragana ili snažne oluje su ogromni, i mogu se osećati mesecima nakon događaja. Stručnjaci iz Nase procenjuju da klimatske promene u budućnosti možda neće uticati toliko na njihovu brojnost, koliko na intezitet, što je svakako loše po njih. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:57
OLUJA
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka