Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred nama je 'Plavi supermesec': Kada ga je moguće videti i koje boje će zapravo biti naš prirodni satelit?

Uskoro će nebo iznad nas osvetliti Plavi supermesec. Šta to u stvari znači?

 Plavi supermesec Izvor: Shutterstock

Ukoliko ste kojim slučajem uspeli da propustite supermesec početkom avgusta, 31. stiže Plavi Supermesec. Šta to znači? Plavi Mesec je pojava još jednog punog Meseca u istom kalendarskom mesecu. On se u proseku događa svake 2,7 godina. Dok se pojam supermesec odnosi na pojavu kada se naš prirodni satelit čini 14 odsto veći i 30 procenata svetliji, nego što je to u najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).

Ovo znači da Mesec zapravo neće biti plave boje, već uobičajene. Iako, nije nepoznato da naš prirodni satelit bude zelene ili plave boje. Kada se 1883. godine dogodila erupcija vulkana Krakato u Indoneziji, atmosferu je ispunio oblak pepela. Neke čestice ovog oblaka bile su tolike veličine da mogu da blokiraju crveno svetlo, dok su druge boje prolazile neometano. Kako potvrđuje Nasa, Mesečeva svetlost je tada, posmatrana kroz maglovito nebo, zaista izgledala plavo-zeleno.

Vidljivost seledećeg Plavog supermeseca će biti najveća - treba uzeti u obzir i meteorološke uslove - 31. avgusta u 03:36 po lokalnom vremenu, sve do zore. Pored toga, iako je mesečina dovoljno intenzivna da se vidi sa bilo kog mesta, postoje određeni saveti koji mogu biti korisni onima koji žele da uživaju u prirodnom fenomenu.

Ovo se pre svega odnosi na svetlosno zagađenje, te bi trebalo naći neko mesto u prirodi, daleko od gradskih svetlosti. I na kraju, ukoliko želite da upotpunite doživljaj sa sobom ponesite dvogled ili teleskop koji će vam omogućiti da bolje posmatrate kratere i senke Meseca.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka