Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigli su prvi podaci svemirske misije 'Čandrajan-3' - i naučnici su već oduševljeni onim što su roveri registrovali

Ubrzo po sletanju indijske svemirske misije "Čandrajan-3" na Mesec, započet je proces prikupljanja podatka.

 Mesečeva površina_2063016020.jpg Izvor: Shutterstock

Koristeći ugrađenu sondu ChaSTE (Chandra's Surface Thermophisical Experiment), lender "Vikram" sa indijske misije "Čandrajan 3", proučavao je varijacije temperature na površini Mesečevog tla i na dubini od osam centimetara.

Merenja su vršena tokom lunarnog dana, kada sunčeva svetlost dopire do mesta na koje je lender sleteo. Tokom lunarnih noći temperature su mnogo niže.

Sonda meri temperaturu gornjeg sloja Mesečevog tla oko Južnog pola. Opremljena je mehanizmom kontrolisanog prodiranja koja može da dostigne dubinu do 10 centimetara ispod površine i sa 10 pojedinačnih temperaturnih senzora, saopštio je ISRO.

Indijska organizacija za istraživanje svemira objavila je na svom zvaničnom profilu na Tviteru grafikon koji ilustruje temperaturne varijacije površine Meseca na površini i na različitim dubinama, koje su izmerene tokom prodiranja sonde. Ovo su prvi podaci o temperaturi za južni pol Meseca, a u toku je detaljna analiza podataka, dodaju iz ISRO-a.

Govoreći o grafičkoj ilustraciji, naučnik ISRO-a dr Darukeša navodi da su pretpostavljali da će temperature biti negde oko 20 do 30 stepeni Celzijusa na površini. "Ali je 70 stepeni Celzijusa. Ovo je znatno više od onoga što smo očekivali."

"Kada merimo temperaturu dva do tri centimetra unutar tla na Zemlji, jedva da vidimo varijaciju od dva do tri stepena Celzijusa, dok su na Mesecu varijacije oko 50 stepeni Celzijusa. Ovo je nešto zanimljivo." Temperatura pada na minus 10 stepeni Celzijusa ispod površine Meseca, ističe Darukeša.

Nasin lunarni radiometar "Divajner" koji se nalazi na Lunar Reconnaissance orbiteru mapira temperaturu Meseca od 2009. godine. Prema ovim podacima dnevne temperature u blizini ekvatora Meseca dostižu 120 stepeni Celzijusa, dok se noćne spuštaju do minus 130 stepeni Celzijusa. Mesečevi polovi su još hladniji.

Nasina oprema je na dnu Mesečevog kratera izmerila temperaturu od minus 250 stepeni Celzijusa, što je najniža temperatura izmerena bilo gde u Sunčevom sistemu. Slični ekstremno hladni regioni pronađeni su na dnu nekoliko trajno zasenjenih kratera na južnom polu Meseca i izmerena je tokom zimskih noći, napominje Nasa.

Nedugo potom, rover "Pragjan" je iskoristio i laserski spektroskop i otkrio tragove sumpora na površini Meseca blizu južnog pola, kako je istakla Indijska organizacija za istraživanje svemira, a preneo RTS

Pomoću spektroskopa i spektrometra, rover je takođe pronašao tragove aluminijuma, kalcijuma, hroma, gvožđa, mangana, kiseonika, titanijuma i silicijuma. Prisustvo sumpora, međutim, najviše iznenađuje naučnike.

Sumpor je hemijski element koji se nalazi u tlu, vodi i biljkama na Zemlji. Njegovo prisustvo na Mesecu ukazuje da bi mogao da bude zarobljen u zaleđenoj vodi na južnom polu.

Osim toga, sumpor i drugi elementi takođe navode na zaključak da ovo područje nije toliko negostoljubivo kao što se ranije mislilo.

Južni pol Meseca je veoma interesantan za naučnike i agencije za istraživanje svemira zbog planova da se na satelitu uspostavi baza koja bi omogućila stalno i održivo prisustvo ljudi.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka