Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZELENI PROJEKTI SRPSKIH NAUČNIKA: Inovativno rešenje za uklanjanje arsena iz vode

Povećan sadržaj arsena u podzemnim vodama ozbiljna je pretnja očuvanju zdravlja ljudi.

 Članica projektnog tima NanoCompAs Marija Maletin Izvor: Privatna arhiva, Članica projektnog tima NanoCompAs Marija Maletin

Jedan od najvećih globalnih problema savremenog društva danas predstavlja sve manje dostupnih i zdravstveno bezbednih resursa pitke vode. Povećan sadržaj arsena u podzemnim vodama, koje se koriste kao osnovni resurs vode za piće širom sveta, ozbiljna je pretnja očuvanju zdravlja ljudi. Multidisciplinarni tim koji čine naučnici sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, pokrenuli su projekat NanoCompAs u cilju iznalaženja inovativnog, ali i dugoročno održivog rešenja za uklanjanje arsena iz vode. Značaj istraživanja u ovoj oblasti, prepoznat je od strane Fonda za nauku Republike Srbije, koji je omogućio realizaciju projekta NanoCompAs u sklopu Zelenog programa saradnje nauke i privrede.

Adsorpciona tehnika je najčešće primenjiva tehnika za uklanjanje arsena u tretmanu vode za piće zbog visoke ekonomske isplativosti, efikasnosti i tehničke jednostavnosti u pogledu rukovanja i kontrole procesa. Većina komercijalno dostupnih adsorbenata zahteva predtretman kojim se arsen dovodi u oblik pogodan za uklanjanje iz vode. Međutim, uvođenje predtretmana povećava troškove procesa pripreme vode za piće, čineći ga manje prihvatljivim za slabije razvijena područja, koja su ujedno i najviše pogođena ovom problematikom. Kako bi se pronašlo efikasno i ekonomski isplativo rešenje, danas se intenzivno razvijaju adsorbenti na bazi nanomaterijala visoke efikasnosti. Jedan od materijala nove generacije su nanočestice Fe-Mn binarnog oksida (FMBO). Ove čestice su se već pokazale veoma efikasnim u pogledu uklanjanja arsena u laboratoriji, međutim, teško ih je primeniti u protočnim sistemima.

Da bi se ovi nedostaci prevazišli, u okviru projekta NanoCompAs će se razviti bifunkcionalni nanokompozitni filterski medijum (FMBOnc). Na taj način bi se dobila osnova za komercijalizaciju dobijenog proizvoda - filtera, koji bi bio primenjiv za kontinuirani proces tretmana vode. Sledeći korak će biti povećanje proizvodnje filterskog medijuma, kako bi se obezbedile dovoljne količine materijala za dalja laboratorijska i poluindustrijska istraživanja. Inicijalno testiranje filtera obuhvataće fizičko-hemijsku karakterizaciju, kontrolu kvaliteta i ispitivanja efikasnosti uklanjanja arsena.

Istražiće se moguća rešenja za produžavanje životnog veka FMBOnc kao i njegove ponovne upotrebe. Zavisno od potreba, ispitaće se mogućnost stabilizacije materijala pre njegovog odlaganja na deponiju. Istraživanjima na poluindustrijskoj skali, koja će obuhvatiti tretman veće količine podzemnih voda sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, potvrdiće se učinak FMBOnc u pogledu smanjenja sadržaja arsena u vodi.

Kao tim, očekujemo da će NanoCompAs projekat razviti ekonomično i efikasno rešenje za uklanjanje arsena iz vode za piće, čime će se značajno unaprediti zdravlje i kvalitet života ljudi, koji žive u regionima pogođenim ovim problemom. Osim toga, rezultati projekta koristiće donosiocima odluka, kao i akademskoj zajednici usmerenoj ka tehnologijama zaštite životne sredine.

Ovaj članak je sačinjen uz finansijsku podršku Fonda za nauku Republike Srbije. Za sadržinu ove publikacije isključivo su odgovorni Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Institut za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu i ta sadržina ne izražava stavove Fonda za nauku Republike Srbije.

Autor: NanoCompAs

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka