Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svemirska istraživanja su opasni poduhvati: Naučnici objašnjavaju šta se dešava ukoliko neko umre tokom njih

Okruženi crnilom, istraživači svemira morjau da budu spremni na brojne neprijatnosti i nepredviđene situacije. Međutim, šta se dešava ukoliko neko umre u svemiru?

 Astronaut u svemiru_410458099.jpg Izvor: Shutterstock

Putovanje u svemir je uvek rizičan poduhvat, koji zahteva mnogo vežbe, probi i testiranja. Stoga ne čudi podatak da je od takvog našeg prvog poduhvata, aprila 1961. godine, pa sve do danas poginulo 21 čovek. Ukoliko se uzme u obzir da su u narednom periodu planirane brojne misije i komercijalni letovi, ali i sve okolnosti i veliki rizik, postavlja se pitanje: Šta se dešava sa telom ako neko premine u svemiru?

Sve zavisi od mesta i uslova

Lekar svemirske i urgentne medicine, prof Emanuel Urkueta sa Bejlor koledža za The Conversation piše kako on i njegov tim u Translacionom istraživačkom institutu za zdravlje u svemiru preduzimaju brojne predostrožnosti kako bi istraživači svemira bili što spreminiji za svoje misije i detaljno opisuje šta se dešava ukoliko do smrti u svemiru dođe. 

Ako bi neko poginuo u misiji koja se odvija u niskoj Zemljinoj orbiti - npr. na Međunarodnoj svemirskoj stanici - posada bi mogla da vrati telo na Zemlju u kapsuli u roku od nekoliko sati. Ali ukoliko se ovako nešto dogovdi na Mesecu, posada bi tek za nekoliko dana mogla da vrati telo. NASA već ima detaljne protokole za takve događaje.

Međutim, stvari se dodatno komplikuju ako do toga dođe na Marsu, udaljenom 400 miliona kilometara. Telo bi na Zemlju moglo da se vrati teko po završetku misije, ili preciznije rečeno u rasponu od nekoliko meseci do nekoliko godina - u zavisnosti kada je do smrti došlo. 

U međuvremenu, posada bi verovatno sačuvala telo u posebnoj komori ili specijalizovanoj vreći za telo. Stalna temperatura i vlažnost unutar svemirskog vozila bi teoretski pomogle očuvanju tela. Međutim, u ovim slučajevima sve vreme govorimo o okruženju pod pritiskom. 

Ukoliko bi astronaut u svemir izašao bez specijalnog odela, on bi umro u trenutku. Gubitak pritiska i izlaganju vakuumu onemogućili bi ga da diše, a krv i druge telesne tečnosti bi ključale. 

Da li je sahrana moguća? 

Kao što je već rečeno ukoliko bi astronaut umro prilikom misije na Marsu, njegovo kolege bi telo sačuvali u posebnoj komori ili specijalizovanoj torbi. Kremacija u ovim uslovima nije poželjna jer zahteva previše energije koja je preživeloj posadi potrebna za druge svrhe. Kao ni sahrana, jer bakterije i drugi organizmi iz tela mogu kontaminirati površinu Marsa.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:30
Kineski rover spreman za zimu na Marsu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka