Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Avgust nam donosi 'plavi Mesec' - naredni se očekuje za 14 godina: Šta u stvari on predstavlja?

Astronomi najavljuju da će se na noćnom nebu tokom 1. avgusta pojaviti prvi supermesec, a samo 30 dana kasnije još jedan.

 Plavi mesec_1503538250.jpg Izvor: Shutterstock

Fenomenje poznat i kao “plavi mesec” - do pojave dva supermeseca dolazi u istom kalendarskom mesecu, a ono što je interesantno u vezi njega jeste da se ovo poslednji put desilo tokom 2018. godine. Dok će do narednog doći tek 2037. godine.

Prvi put Mesec će se naći na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put na 357.344 kilometara, prenose agencije. Ali pored toga što će se naći bliže Zemlji od uobičajenog, on će se naći i u istoj ravni sa planetama Merkur i Mars. Svi navedeni faktori u kombinaciji predstavljaju pravi spektakl za ljubitelje astronomije.

Zabeležite ove datume u kalendaru i postarajte se da ih ne propustite. Najlakši način da uživate u ovoj pojavi . ukoliko ne bude oblačno - jeste da odete izvan grada, daleko od izvora veštačke svetlosti i sa sobom ponesete teleskop. Smestite se na čistini i potražite Mesec na nebu. 

Da li mesec zaista može da bude plav?

Mesec ponekad zaista zna da poplavi i ta pojava je poznata od davnina - 27. avgusta 1883. je zabeleženo da je Mesec bio plav, isto se dogodilo i 26. sepetembra 1950. Razlog su sitne čestice prljavštine u atmosferi, npr. od erupcije vulkana.

MOžda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

podbarac

za ovo još nisam čuo

Najnovije

Priroda

Nauka