Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegov jezik je postao zelen i dlakav - šta je uzrok ovom retkom medicinskom stanju?

Oralna higijena je izuzetno važna, a ovaj slučaj je još jedan dokaz za to.

 Slučaj dlakavog jezika_93799576.jpg Izvor: Shutterstock

Bilo je jutro, a jedan 64-vorogodišnji muškarac je ustao i krenuo da pere zube. Međutim, nakon što je stavio kaladont na četkicu i otvorio usta, na svom jeziku je primetio nešto neobično - dlake zelenkaste boje. Iako iznenađen onim što vidi, rešio je da ne paniči, ali nakon dve nedelje svoj problem više nije mogao da ignoriše i rešio je da poseti doktora.

Doktor ga je u svojoj ordinaciji ispitao o istoriji bolesti, prethodnim terapijama koje je uzimao i došao do zaključka da je u pitanju gljivična infekcija nastala usled uzimanja antibiotika koji su mu prepisani zbog infekcije desni. On mu je sada prepisao antimikotik i pušten je kući. Iznenađenje je usledilo na kontroli kada je doktor ustanovio da se izraslina slična mahovni nije ni najmanje smanjila.

Prilikom pregleda, doktor je shvatio da su pacijentove sitne izbočine na površini jezika dosta od uobičajenog. Kako nije bilo drugih simptoma koje je prijavljivao, uspostavljena je konačna dijagnoza - "dlakavog jezika". 

Šta je to dlakavi jezik?

Stručan naziv za stanje je lingua villosa i pored toga što izgleda zastrašujuće, ono je bezopasno. Uzrokuje da na vrhu jezika izrastu dlake različitih boja koje ne mogu da se skinu sa površine četkicom - kao što je to slučaj kod nekih drugih oboljenja. One mogu da narastu i do 18 mm pre nego što otpadnu, i prema nekim procenama javljaju se kod 13 posto ljudi. 

Problem nastaje kada se između dlaka natalože komadići hrane i razmnože bakterije i dlakama dati sepcifičnu boju - braon, belu, zelenu ili čak ružičastu. Kao faktori rizika za razvoj dlaka na jeziku su navedeni konzumacija alkohola, čaja, kafe, meke hrane, zatim pušenje, dehidracija, loša higijena usta i upotreba određenih lekova. 

Ali doktori imaju rešenje: redovno "četkanje" jezika može sprečiti njihovu pojavu. Šta se desilo sa pacijentom? Doktori su u izveštaju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, napisali sledeće: "Nakon 6 meseci praćenja, izgled jezika se vratio u normalu uprkos tome što je pacijent nastavio da puši."

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:10
Beba rođena sa zubima
Izvor: TikTok/jordanbloss_
Izvor: TikTok/jordanbloss_

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka