Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrhunac solarnog ciklusa stiže brže od očekivanog - pogledajte izbacivanje baklje koja to najavljuje

Sve ukazuje da se solarni maksimum približava ranije od očekivanog, ali i da će biti dosta aktivniji nego što su proračuni ranije sugerisali.

 Sunčeva pega AR3354-0786741111.jpg Izvor: Profimedia

Pega koju su naučnici nazvali AR3354, pojavila se 27. juna na površini Sunca. Tokom naredna dva dana ona je narasla do tolike veličine da je mogla da prekrije površinu od 3,5 milijardi kvadratnih kilometara, što je izazvalo brigu među stručnjacima koji su smatrali da može da izazove štetne solarne oluje.

Solarne baklje se prema jačini dele u klase A, B, C, M i X, pri čemu je svaka klasa 10 puta snažnija od prethodne.

Međutim, ona je 28. juna proizvela baklju M-klase i ostala mirna do 2. jula, kada je izbacila baklju X-klase koja je dospela u magnetno polje Zemlje i jonizovala gasove u gornjim delovima atmosfere, pretvarajući molekule u gustu plazmu. Rezultat je bio raspršivanje radio signala, kao i njihovo ometanje u SAD-u i delovima istočnog Tihog okeana na pola sata. 

Istraživači tvrde da su stvari mogle da imaju i gori tok, jer je ta baklja mogla da pokrene izbacivanje koronalne mase. U slučaju da je ona udarila u Zemlju, to bi izazvalo velike poremećaje u našem magnetnom polju i geomagnentu oluju. Ali dodaju da opasnost još uvek nije u potpunosti prošla. 

Nalazimo se na vrhuncu solarnog maksimuma

Tokom solarnih maksimuma, sunčeve pege dostižu najveću aktivnost jer se njihov broj i intezitet drastično povećava unutar solarnog ciklusa. Svaki ciklus traje između 9 i 14 godina, s tim da je poslednji počeo u decembru 2019. godine. Naučnici su verovali da će on svoj vrhunac dostići 2025. godine, i da će biti blaži u odnosu na ostale.

Najnoviji proračuni ukazuju da će solarni maksimum stići ranije, ali i da će biti dosta jači od očekivanog. Upravo spomenuta solarna baklja, koja je udarila u Zemlju 2. jula, najavljuje taj vrhunac. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da se gornji slojevi naše atmosfere menjaju i ubrzano zagrevaju, nakon brojnih geomagnetnih oluja koje su se desile tokom posledenjih par decenija - što je rezultiralo intezivnijim aurorama i fenomenom sličnom aurorama po imenu STEVE. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:18
Nasmejano Sunce
Izvor: NASA / SDO / AIA
Izvor: NASA / SDO / AIA

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka