Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 pronalazača koje su ubili sopstveni izumi: Dvojica imaju veze sa Titanikom, a sve ih povezuje bizarna smrt

Bili su pioniri u oblastima u kojima su radili, ali ovakve stvari nekada iziskuju i velike žrtve.

 Oto Lilijental -0495486785.jpg Izvor: Profimedia

Prošle nedelje svet je obišla vest da je svih pet članova podmornice Titan tragično nastradalo. Spasilačka misija je trajala nekoliko dana, a u potragu su bile uključene spasilačke službe Amerike i Kanade, međutim, nakon što su spasilački timovi pronašli krhotine plovila ostalo je samo pitanje: "Šta je izazvalo nesreću?".

Ubrzo potom, Stokton Raš je dospeo na Vikipedijinu listu pronalazača koje su ubili sopstveni izumi. Ovo su neki od najpoznatijih primera: 

1. Stokton Raš

Detalji oko događaja koji su prethodili poslednjoj ekspediciji koju je podmornica Titan preduzela, većini su dobro poznati. Zvanični izveštaji se i dalje čekaju, iako stručnjaci na osnovu krhotina pretpostavljaju da podmornica nije bila napravljena od materijala koji su mogli da izdrže pritisak na dubinama do koje je zaranjala - kako bi posada posmatrala olupinu Titanika - i da je na taj način došlo do implozije. Ona je između ostalih usmrtila i izvršnog direktora OceanGate-a i tvorca spomenute podmornice, Stoktona Raša.

U medijima su se pojavile tvrdnje da su pojedini delovi kupovani u običnim prodavnicama, a javili su se i neki bivši putnici koji su podelili svoje iskustvo. 

Jedan od njih je u reporter CBS-a, Dejvid Pog. On navodi da se u Titanu našao tokom novembra 2022. godine, kao i da je prilikom popunjavanja obrasca naišao na upozorenje u kom je stajalo da Titan "nije odobren ili sertifikovan od strane nijednog regulatornog tela" i da tokom putovanja "može doći do fizičkih povreda, invaliditeta, emocionalne traume ili smrti".

Fred Hagen, još jedan od putnika na Titanu je u svojoj izjavi za časopis Pipl rekao je kako je Raš konstruisao podmornicu da bi "demokratizovao more i učinio dostupnim pojedincima". Prema njegovom mišljenju, Rašovo istraživanje dubokog mora nije bio turistički poduhvat, već doprinos nauci.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka