Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta do sada znamo o nestanku podmornice koja je ronila ka olupini Titanika? Zaliha kiseonika je preostalo za 72 sata

Kontakt sa posadom je izgubljen sat vremena i 45 minuta nakon zaranjanja, a iako je potraga intezivirana - od podmornice nema traga ni signala.

 Ocean gate-0784326772.jpg Izvor: Profimedia

Godinama su istraživači tragali za olupinom Titanika, na poslednjoj zabeleženoj koordinati 41°46'S i 50°14'Z. Brodom koji je 1912. godine smatran najvećim na svetu, ali i neuništivim. Ipak, kada se jedne aprilske noći sudario sa santom leda, njegovo korito je počelo da se puni vodom. Za manje od tri sata brod je potonuo, a 1.496 ljudi je poginulo. 

Njegovu olupinu će tek 1985. godine, otkriti Žan Lusi Mihel i Robert Balard. U narednih nekoliko decenija ona je postala predmet fascinacije, izučavanja ali od skoro i turistička atrakcija. Naime, američka kompanija OceanGate je uspela da uspostavi civlne ture za obilazak Titanika po ceni od 250.000 američkih dolara po osobi. 

Na njihovom sajtu može se naći podatak da poseduju tri podmornice koje uz navođenje pilota mogu da zarone do olupine Titanika, za otprilike 8 sati. Takođe, u njih može da stane pet članova posade koji imaju zalihe kiseonika za 96 sati.

Jedna takva tura je započeta u nedelju ujutru, a u podmornici se nalazio pilot i još četvorica turista. Sat vremena i 45 minuta posle, istraživački brod po imenu Polarni Princ koji je održavao kontakt sa posadom gubi svaki kontakt sa njima i ubrzo kreće potraga. Za sada su procene da je svima koji pomažu u spasavanju ostalo još manje od 72 sata za spasavanje posade kojoj nema ni traga. 

U potragu su uključeni i vojni avioni, jedna podmornica i sonarske bove, dok je Džon Mauger iz američke obalske straže na konferenciji za medije otkrio da timovi pokušavaju da iskoriste što više resursa kako bi se potraga uspešno okončala. 

Za sada su se pojavili i natpisi da je u pitanju podmornica kojom je novinar CBS-a Dejvid Pog prošle godine putovao do olupine Titanika. On je za BBC otkrio da se brod za podršku prilikom zaranjanja nalazi direktno iznad podmornice, i da je moguće slati posadi kratke tekstualne poruke. Ali i da komunikacija preko GPS-a ili radio sistema nije moguća, kao ni bekstvo iz podmornice jer je ona zapečaćeni šrafovima koji se zavrću spolja.

Pogledajte kako izgleda njena unutrašnjost: 

Prema za sada potvrđenim informacijama među članovima posade se nalazi britanski milijarder biznismen i istraživač Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud, član upravnog odbora poznatog američkog SETI instituta i njegov sin Sulejman. Postoje spekulacije o identitetu još dve osobe, ali mediji ističu da nema zvaničnih potvrda da se stvarno i radi o osnivaču i izvršnom direktoru kompanije koja sprovodi ove turističke ture Stokton Rašu i 73-godišnjem Francuzu Pol-Anri Naržeoleu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka