Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Letnji solisticij ove godine obeležiće astronomski događaji - poravnanje dve planete i polumeseca na nebu

Letnji solisticij ove godine će biti obeležen i astronomskim događajima na nebu.

 Astronomski događaj za letnji solisticij_1484731250.jpg Izvor: Shutterstock

Sutra, 21. juna, u 16 sati i 57 minuta po srednjoevropskom vremenu, počinje leto. Ono će trajati naredna 93 dana i završiće se 23. septembra u 08 sati 50 minuta, kada počinje jesen.

Letnji solisticij će ove godine biti poseban po još nečemu - pored toga što će tada severna hemisfera biti nagnuta ka Suncu više nego bilo kog drugog dana u godini i da će ljudi na severnoj hemisferi uživati u najdužem danu i najkraćoj noći - jer će se u sumraku solisticija na zapadnom nebu poravnati Venera, Mars i polumesec. 

Astronomi napominju da će poravnanje biti uočljivo i veče pre, ali i nakon solisticija, dok će u nedelju doći i do najintezivnije pojave tzv. Da Vinčijevog sjaja. U pitanju je nebeski događaj, koji je vidljiv samo kada se polumesec nalazi na horizontu u trenutku izlaska ili zalaska Sunca i koji potiče od naše planete. 

Drugim rečima, ukoliko večeras usmerite svoj pogled ka horizontu moćićete da vidite nešto svetliji i veći srp koji formira liniju na nebu sa Venerom i Marsom. U tim trenucima, naš prirodni satelit će biti osvetljen 8 posto i delimično će biti primetan i Da Vinčijev sjaj na jednom njegovom kraku. 

Sve opisano će se takođe ponoviti i sutra uveče, 20. juna, ali će polumesec biti osvetljeniji za 5 posto više. Na ovaj način će početak leta biti propraćen i astronomskim fenomenima koji će biti vidljivi golim okom. Za njihovo posmatranje biće vam potrebno samo neko izolovano mesto. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka