Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život ispod površine mora: Naučni eksperiment koji otkriva - na koji način pritisak deluje na ljudsko telo?

Jedan čovek je rešio da više od tri meseca provede pod vodom kako bi otkrio na koji način pritisak deluje na ljudsko telo.

 Joseph Dituri-0761096608.jpg Izvor: Profimedia

Džozef Ditur, poznatiji kao dr Duboko more, je tačno 1. marta ove godine, zaronio sa "podmornicom" Kei Largo kako bi učestvovao u svojevrsnom eksperimentu. Njegov cilj je bio da provede naredna četiri meseca u tridesetak metara kvadratnih i da detaljnije istraži posledice pritiska na ljudsko telo.

74. dan je oborio rekord

U želji da doprinese nauci, Ditur je odlučio da preko tri meseca svog života žrtvuje i na taj način se podvrgne specijalnom režimu ishrane, odsustvu drugih ljudi i sunčeve svetlosti. Ali, poredtoga, on je 74. dana svog boravka na dnu Atlantskog okeana u blizini Floride uspeo i da obori rekord tj. provede najduži vremenski period ispod površine vode bez smanjenog uticaja pritiska. 

On se tu nije zaustavio, jer kako sam ističe, pristao na ovaj poduhvat iz tri razloga. 

Prvi je, kao što je već rečeno, da vidi šta se dešava sa ljudskim telom kada je podvrgnuto ekstremnim uslovima - pritiska i izolovanosti. Jer će naučni eksperiment kom je podvrgnut dalje poslužiti naučnicima da sprovedu opsežno istraživanje o hiperbaričnim terapijama kiseonika koje se koriste u lečenju traumatskih povreda mozga ili za bolju pripremu astronauta tokom dužih svemirskih putovanja. 

Drugi je da podigne svest među mladima o moći prirodnih nauka i naučnih istraživanja i treći, da skrene pažnju na očuvanje životne sredine

Kako život pod vodom utiče na ljudski metabolizam?

"Ja sam dobro. Toliko dobro da je to protivzakonito - ne bi trebalo da se bilo kome dozvoli da bude ovako dobro," našalio se Dituri prilikom razgovaora za medije.

Još u prvih mesec dana, on je primetio kako pritisak utiče pozitivno na njegovo telo i metabolizam - izgubio je oko 3 kg. Stoga je morao da uvede obroke koji sadrže do 200 g proteina na dnevnom nivou, a koji su mu dostavljani kroz vodootporni kontejner. 

"Moj metabolizam se ubrzao. Zašto? Zato što sam pod većim parcijalnim pritiskom kiseonika.", rekao je.

Nakon izrona, lekari su izvršili detaljne preglede njegovih vitalnih organa i analize telomera. DNK sekvenci koje se vezuju za kraj hromozoma, a koje se "smanjuju" kako starimo - u Diturijevom slučaju oni su nakon toliko dana pod vodom bili za 20 posto duži. Pored toga, ispostavilo se da on sada ima i za 10 puta više matičnih ćelija nego početkom marta, ali i da sada zapada u 60 do 66 posto slučajeva u duboku REM fazu sna tokom noći i da su mu inflamatorni markeri prepolovljeni. 

Preliminaran zaključak je da se on "podmladio" za oko 10 godina, ali kao što je već rečeno prikupljeni podaci će se naknadno obrađivati i poslužiće da se odrade sveobuhvatnije studije. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka