Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teži su i do 3 puta od balkanskog magarca: U Srbiji prepoznata nova rasa - do kraja godine će biti registrovana

U sklopu projekta koji je sprovedenu Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica", ustanovljeno je da rasa vrlo slična balkanskom magarcu - ali teža - drugačija. Ona će prema očekivanjima biti registrovana do kraja godine.

 Magarci u Srbiji_378299257.jpg Izvor: Shutterstock

Naučnici su primetili da u Banatu žive magarci teški i do 150 kilograma. To ih je navelo da obave istraživanje, jer su balkanski magarci koji su do sada bili jedino registrovani i tri puta lakši. Jedan od malobrojnih zaljubljenika u ove životinje u Banatu je Zoltan Budai. Na salašu kod Zrenjanina gaji šest komada banatskih magaraca.

"Imao sam i više, ali kad imam mlade onda dođu i odnesu. Za igralište odnesu, tu gde ima dece oni se igraju sa njima. Jako su mirni, inteligentni. Oni jedu sve. Što kažu magarac na trnjinu može da raste. Ne treba im detelina, ne treba ništa. Jako su jednostavne životinje", navodi Zoltan Budai, iz Mužlje.

Postupak registracije nove rase će se sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Stručnjaci navode da je u takvim slučajevima važno što se u imenu nalazi i geografska odrednica.

"Banatski magarac je na naše područje došao sa Marijom Terezijom koja je dovela te životinje u Vojvodinu pre svega u Banat gde su ti magarci obrađivali vinograde i zemljoradnju. Ima velike klempavije uši, daje veću količinu mleka i u zadnjih par meseci se pokušava da se ta rasa identifikuje kao posebna rasa, banatski magarac", ističe Igor Rabat, doktor veterinarske medicine.

U Specijalnom rezervatu Zasavica je najveće stado koje broji 300 magaraca, koji se koriste za proizvodnju mleka i može se ovde kupiti. Razlog visoke cene je taj što magarci daju relativno malu količinu vrlo kvalitetnog mleka.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka