Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će naučnici u budućnosti moći da uvedu ljude u bezbednu i veštačku hibernaciju uz pomoć ultrazvučnih talasa?

Studija sprovedena na miševima i pacovima - životinjama koje prirodno ne hiberniraju - je dala neočekivane rezultate.

 Astronauti hiberniraju_1526690318.jpg Izvor: Shutterstock

Poznato je da neke vrste sisara, ptica, insekata, vodozemaca i riba u određenim uslovima mogu da zapadnu u stanje po imenu torpor. Naime, reč je stanju smanjene fizičke aktivnosti životinja, kako bi se sačuvala preko potrebna energija.

Tokom tog perioda postoji nekoliko faza kroz koje hibernirajuće životinje prolaze, a zabeleženi su i slučajevi kada neke od njih moraju povremeno da se probude da bi se dobro naspavale. Ne čudi podatak, da naučnici žele što bolje da prouče ovo stanje i shvate na koji način tela torpora funkcionišu, kako bi određena znanja primenili na životno ugroženim ljudima ili astronautima kojima je potrebno veštačko i bezbedno uvođenje u hibernaciju.

Da li je ovo moguće?

Da bi dobili odgovor na ovo pitanje, naučnici sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu su napravili specijalne ultrazvučne šešire koje su zalepili na glave laboratorijskih miševa. Potom su ih uključili i podesili tako da emituju ultrazvučne talase u deo mozga po imenu preoptički deo hipotalamusa - kontroliše telesnu temperaturu i san, ali i aktivaciju hibernacije. 

Ispostavilo se da su miševi vrlo brzo zapali u stanje nalik torporu, tj, njihova temperatura, otkucaji srca i unos kiseonika su drastično opali brzo nakon aktivacije talasa. Međutim, kada bi svi ovi parametri počeli da se podižu, naučnici su ponovo koristili ultrazvučne udare da ih održe u opisanom stanju do 24 časa. Nakon toga oni su bez bilo kakvih posledica i problema uspeli da se vrate u normalno stanje. 

Potom su sve to ponovili i na pacovima, a zaključak je bio isti - životinje koje ne mogu prirodno da hiberniraju su u stanju da to urade uz pomoć ultrazvučnih talasa. Otkriće koje ih je ohrabrilo da razmišljaju u smeru - kako je to isto moguće postići i sa ljudima. 

"Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila bezbednost i izvodljivost ovog pristupa na ljudima", rekao je biomedicinski inženjer prof Hong Čen. "Ali možemo da zamislimo astronaute koji nose uređaj nalik na kacigu dizajniranu da cilja regiju hipotalamusa kako bi izazvali stanje nalik torporu."

Iako do toga najverovatnije neće skoro doći jer još uvek nisu dovoljno istraženi efekti dugotrajne hibernacije na mozak. Stoga pre nego što se krene sa primenom ovog procesa na ljudima - naučnici prvo moraju da shvate kako to da urade, a da ne izazovu štetu kada su njihovo pamćenje ili emocije u pitanju. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Metabolism.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka