Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada dolazi do predoziranja alkoholom i kakve posledice može da ostavi na naše zdravlje?

Konzumacija alkohola, pogotovo u slučajevima kada se unosi u velikim količinama za kratak vremenski period može da nanese štetu našem telu.

 Konzumacija alkohola_310311491.jpg Izvor: Shutterstock

Uprkos mišljenju mnogih i činjenici da je legalan - alkohol je psihoaktivna supstanca. Njegova prekomerna konzumacija izaziva negativne efekte na telo, i to ne samo dugoročno već i trenutno: u zavisnosti od starosti, pola i vremena uzimanja.

S obzirom da su u poslednje vreme na društvenim mrežama veoma popularni izazovi koji promovišu interakciju sa alkoholom i unošenje istog u velikim količinama u što kraćem mogućem roku, tema predoziranja ili stanja poznatijeg kao alkoholna koma, nikada nije bila više u fokusu. 

Kako alkohol deluje na naše telo?

Opasnost se javlja kada je koncentracija alkohola u krvi jednaka ili veća od 0.08 odsto, što kod muškaraca može da se postigne ukoliko u sebe unesu 5 pića za 2 sata, ili kod žena za jedno piće manje u istom vremenskom intervalu. Međutim, način na koji naše telo toleriše ovu supstancu zavisi od višeg faktora: starost, težina, da li se podvrgavamo nekoj vrsti lečenja ili da li imamo porodičnu istoriju problema sa alkoholom.

Vreme u ovom slučaju igra fundamentalnu ulogu i to je ono što čini razliku i dovodi u opasnost ljudski život. Drugačije rečeno, kada brzo pijemo, kapacitet mozga koji kontrolišu osnovne funkcije kao što su disanje, rad srca ili termoregulaciju počinju da opadaju. 

Osim toga, alkohol prisutan u krvi ne nestaje istovremeno sa prestankom konzumiranja: jetra je sposobna da metaboliše samo 0.12 g/l alkohola u krvi svakog sata. 

Koje su opasnosti koje predoziranje alkoholom donosi sa sobom? 

Pijano stanje ili količina od 0,08 odsto alkohola u krvi, dovodi do toga da se pojedinac oseća opuštenije zbog čega i njegovi refleksi popuštaju, u nekim slučajevima će doći i do mentalnog zamračenja i u najgorem slučaju - usporavnja vitalnih funkcija.

Kada se prekorači granica od 0,2 do 0,3 odsto, jedan od najčešćih simptoma je gubitak svesti ili nesvestica. I pogrešno je verovati da će ova faza "spavanja" poništiti efekat alkohola. Naprotiv, jedan od uzroka smrti od predoziranja vezan je za gušenje prilikom povraćanja u ležećem položaju. 

U slučaju trovanja, ni kafa sa solju, ni hladni tuševi ni šetnje neće poslužiti za uklanjanje alkohola iz krvi. U stvari, stručnjaci ukazuju da ove tehnike mogu čak i da pogoršaju situaciju, stoga je u tom slučaju neophodno potražiti lekarsku pomoć. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka