Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proleće je pravo vreme za to - prepoznajte, beležite i pošaljite: Učestvujte u izradi prvog Atlasa gnezdarica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve zainteresovane građane da posmatraju ptice i pošalju zabeležene podatke vezane za ptice genezdarice, kako bi im pomogli u izradi prvog Atlasa gnezdarica Srbije.

 Ptice gnezdarice u Srbiji_292074104.jpg Izvor: Shutterstock

Atlasi gnezdarica su međunarodno priznat način da se grafički prikažu saznanja o rasprostranjenju i brojnosti gnezdećih ptica na nekom području. Na Evropskom kontinentu postoji duga tradicija posmatranja i zaštite ptica, a zaštita u osnovi zahteva informacije. Zarad dobijanja trenutnih podataka o pticama širom Evrope sproveden je drugi po redu program izrade Atlasa ptica gnezdarica (EBBA2 – European Breeding Bird Atlas 2) u periodu 2013 - 2018. godine gde je po prvi put učestvovala i Srbija, a rad na istom kod nas je sprovodilo DZPPS. Kao produžetak tih aktivnosti koje su se završile 2018. godine nastavili smo prikupljanje podataka zarad izrade Atlasa gnezdarica Srbije čiji glavni cilj je utvrđivanje najosnovnijih informacija o pticama gnezdaricama - gde žive i koliko ih ima.

Proleće je vreme kada najviše vremena posvećujemo prikupljanju podataka o gnežđenju ptica. Ove i proteklih godina poseban akcenat bio je na prikupljanju podataka za Atlas gnezdarica Srbije što će biti prvi takav dokument u istoriji zemlje. Prikupljanje podataka u ovu svrhu počelo je još 2013. godine, a od tada je prikupljeno i obrađeno preko 150.000 podataka. I pored toga još dosta područja treba dodatno ili po prvi put istražiti. Takođe, neke vrste poput sova, pomrakuša, jarebica su slabo detektabilne, a nama je svaki podatak dragocen!

Za sve zainteresovane spremili smo dve kratke video obuke kako mogu da koriste aplikacije za mobilne telefone NaturaList i Merlin koje će im pomoći u prepoznavanju ptica, beleženju i slanju podataka na [email protected]

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka