Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJ MESEC MATEMATIKE – STVARNOST OČIMA VELIKIH PODATAKA

Dvanaestu godinu zaredom svečano je otvoren događaj pod nazivom Maj mesec matematike (M3)

 Maj mesec matematike Izvor: Centar za promociju nauke, M3

U Silosima Beograd, na Dorćolu, dvanaestu godinu zaredom svečano je otvoren događaj pod nazivom Maj mesec matematike (M3), a koji je izrastao u najveću naučnopopularnu manifestaciju u našoj zemlji.

Događaj je uz prisustvo dr Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, partnera i drugih zvanica, otvoren na mestu gde će do 4. juna biti organizovan celodnevni program (svakoga dana od 11 do 21 čas, osim ponedeljka), kao i izložba "Žene u STEM-u", koja predstavlja naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Na otvaranju manifestacije publici su se obratili: dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens, prof. dr Dubravko Ćulibrk, v.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju, Danijela Vučićević, rukovoditeljka Sektora programskih aktivnosti CPN-a i programska direktorka manifestacije M3.

Ovogodišnji Maj mesec matematikepredstaviće kako se veliki podaci koriste u svakodnevnom životu i u najrazličitijim oblastima nauke i privrede, kao i u medicini i u zdravstvu. Manifestacija ima za cilj da prikaže napredno korišćenje podataka i dodatno obrazovanje dece i omladine školskog uzrasta, kao i njihovo usmerenje ka "zdravim" osnovama nauke i korišćenja modernih tehnologija, smartfona, društvenih mreža i alata za veštačku inteligenciju.

MANIFESTACIJA

U današnjem svetu stvaramo ogromne količine podataka, od aktivnosti na društvenim mrežama, onlajn kupovine, saobraćaja, vremenskih senzora do velikih naučnih eksperimenata. Posetioci će tokom maja moći da se udube u istoriju, prirodu i širinu primene velikih podataka, da postave pitanja o njihovoj dostupnosti i etici korišćenja i otkriju kako su se veliki podaci transformisali i unapredili oblasti kao što su nauka, zdravstvo, finansije, sport i mnoge druge.

Kao uvod u celu izložbu, pripremili smo interaktivni rečnik, leksikon pojmova u vezi sa velikim podacima, koji će kroz proširenu realnost oživeti delove izložbe na ekranu.

Manifestacija M3 prikazaće upotrebu upravo takvih podataka u praktičnoj primeni kroz:

• pametnu poljoprivredu – biće uživo prikazan robot – uređaj Plant-O-Metar, koji koristi algoritme mašinskog učenja, veštačke inteligencije i analize velikih podataka kako bi u realnom vremenu analizirao useve i pratio biljke;

• kompjutersku analizu ljudskih emocija uživo kroz upotrebu veštačke inteligencije;

• bioinformatiku – uticaj i sprečavanje različitih bolesti poput mišićne distrofije i mutacije gena kroz prikaz Centra za molekularnu genetiku;

• klimatska predviđanja – prikaz predviđanja klimatskih promena uživo sa satelita korišćenjem velikih podataka.

UPOTREBA VELIKIH PODATAKA U POLjOPRIVREDI

Tehnologija baratanja velikim podacima otvorila je mogućnost optimizovanja procesa koje poznajemo i usavršavamo vekovima. Ta nova perspektiva sagledavanja problema, bazirana na podacima (data driven), omogućava da konkretnije i realnije sagledamo probleme i rešavamo ih u realnom vremenu, ali i da, koristeći matematičke modele, predviđamo prinose i pronalazimo najbolja rešenja.

Uređaj Plant-O-Metar BioSens instituta koristi algoritme mašinskog učenja i analize velikih podataka kako bi u realnom vremenu analizirao useve i pratio biljke. Koristeći matematičke modele, on omogućava da predviđamo prinose i pronalazimo najbolja rešenja za gajene biljke, kao i za ljude, pomažući da se smanji ugljenični otisak poljoprivrednih useva, odnosno zagađenje životne sredine.

ChatGPT: KOMUNIKACIJA IZMEĐU ČOVEKA I VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

AI jezički modeli kao što je ChatGPT već menjaju i oblikuju komunikaciju između čoveka i veštačke inteligencije. Šta je to tehnologija obrade prirodnog jezika? Da li čet-bot može da nas ubedi da razgovaramo sa pravim čovekom? U Silosima se, u saradnji sa Srpskim društvom za veštačku inteligenciju, bavimo i komunikacijskim veštinama veštačke inteligencije i načinom na koji ova vrsta pismenosti može da doprinese ljudima u obavljanju raznih poslova i pretraživanju podataka.

ŽENE U STEM-U (Science, Technology, Engineering, Math)

Izložba "Žene u STEM-u" vodi posetioce kroz naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, koje su dale ili i dalje pružaju revolucionarni doprinos ovim oblastima, često uz velike izazove da savladaju društvena očekivanja u sredini u kojoj žive i rade.

KOMPJUTERSKI DIZAJN PROTEINA

Kompjuterski dizajn proteina predstavlja izuzetno moćan alat u savremenim istraživanjima molekularne biologije i hemije. Najveća prednost ovog pristupa je kreiranje potpuno novih proteina, nezabeleženih u eksperimentalnim studijama, u svrhu raznih primena u oblastima kao što su medicina, industrija i energetika. Osim toga, omogućava i precizno projektovanje struktura proteina i predviđanje njihovih svojstava i funkcija, što je od izuzetne važnosti za razumevanje bioloških procesa i razvoj novih terapija. Na Istraživačko-razvojnom institutu za veštačku inteligenciju Srbije istraživači se bave dizajnom kratkih proteina sa ciljem blokiranja funkcije određenih proteina vezivanjem za njih.

Pored ovoga, na izložbi će biti predstavljeni radovi sa ovogodišnjeg M3 Mejkers Laba, koje je kreiralo 30 srednjoškolaca iz cele Srbije. Teme koje su učesnici ovog M3 Laba odabrali su društveno angažovane i imaju cilj da podstaknu posetioce manifestacije Maj mesec matematike da razmisle o ulozi podataka koje svakodnevno ostavljaju na internetu, njihovoj potencijalnoj zloupotrebi, kao i zašto je važno da razumemo kako algoritmi funkcionišu, kako bismo bili svesni svih novina koje postdigitalno doba donosi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka