Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rođena beba sa DNK materijalom troje ljudi: Zašto je sprovedena procedura mitohondrijske donacije?

Mediji u Velikoj Britaniji izveštavaju da je u ovoj zemlji rođena prva beba nakon što je sprovedena revolucionarna tehnika mitohondrijske donacije.

 Vantelesna oplodnja_193564346.jpg Izvor: Shutterstock

Terapija poznata i kao mitohondrijska donacija u kojoj se koristi tkivo jajnih ćelija zdravih donora ima za cilj da stvori embrion koji ne nosi nepoželjne mutacije koje majke mogu da prenesu na svoju decu i na taj način spreči nasleđivanje neizlečivih bolesti. Sada je jedna takva beba stvorena uz pomoć vantelesne oplodnje i od DNK materijala troje ljudi - rođena po prvi put u Velikoj Britaniji, kako prenose mediji ove zemlje. 

Naučnici objašnjavaju da je embrion kombinacija oba roditelja i da beba nosi njihov DNK, što uključuje i karakteristike kao što je boja očiju ili kose. Ali da je ona nasledila i malu količinu genetskog materijala dobrovoljnog ženskog donora tj. treće osobe - oko 37 gena.

Kako je ovo moguće?

Pre svega mitohondrijska zamenska terapija podrazumeva zasebnu oplodnju jajne ćelije majke i donora, spermom oca. Potom se iz jajne ćelije donora uklanja osnovni genetski materijal i dodaje onaj iz oplođene ćelije roditelja. Konačan rezultat je da će ćelija sadržati sve hromozome roditelja, ali i mithondrije donora bez mutacija koje se potom implementiraju u matericu. 

Ovo nije prvi put da je rođena beba stvorena opisanom tehnikom, jer je ovakav slučaj prethodno zabeležen u SAD-u 2016. godine. A do danas je poznato samo da je u pitanju bila žena iz Jordana koja je u svom genetskom materijalu nosila mutaciju koja je dovela do razvoja Leigovog sindroma kod njeno dvoje dece i smrti u šestoj godini odnosno sa osam meseci. 

Možda će vas interesovati i:Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka