Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovaj materijal je biorazgradiv i može da se samoobnavlja: Da li će se u budućnosti praviti odeća od gljiva?

Materijali od micelija gljiva već postoje, ali naučnici su sada uspeli da stvore mešavinu koja može da se samoobnavlja - postoji samo jedan problem.

 Micelij gljiva_378853102.jpg Izvor: Shutterstock

Mnoge gljive imaju koncu slične strukture koje podsećaju na koren i one se nazivaju hife. U zavisnosti od vrste gljiva one mogu biti različite veličine ili razgranate u nekoliko skupova što se onda naziva micelij. Već dugo je poznato da ove strukture imaju ključnu ulogu u mnogim ekosistemima zbog različitih uloga koje vrše kada je okolni biljni svet u pitanju, kao i da od njih mogu da se stvaraju kožni materijali. Ali britanskim naučnicima je sada palo na pamet da možda od hifi reiši gljiva mogu da stvore materijal od kog bi se izrađivala odeća koja može sama da se oporavlja.

"Rezultati sugerišu da materijali od micelijuma mogu da prežive u suvim i oligotrofnim sredinama, a samoizlečenje je moguće uz minimalnu intervenciju nakon dvodnevnog perioda oporavka", pišu istraživači u radu ovjavljenom u časopisu Advanced Functional Materials.

Materijali od micelija već postoje, ali ...

Prilikom procesa izrade materijala od micelija dolazi do uništavanja spora gljivica koje pomažu u regeneraciji organizma. Zato su naučnici napravili mešavinu materijala od micelija, spora po imenu hlamidiospore i hranljivih materija poput proteina i ugljenih hidrata - kako bi podstakli njihov rast i samoobnavljanje. Što su i uspeli iako je materijal napravljen od ove mešavine za sada previše tanak i delikatan. Ali naučnici veruju da će u budućnosti uz pomoć slojeva ili plastifikacijom on postati dovoljno izdržlljiv. 

"Sposobnost našeg regenerativnog micelijumskog materijala da leči mikro i makro defekte otvara mogućnost u budućnosti za jedinstvene primene na kožnim predmetima poput nameštaja, automobilskih sedišta i odeće", pišu istraživači i dodaju kako do trenutka kada ćemo zaista i nositi ovakve materijale na sebi može proći još dosta vremena, ali da se nalazimo u zanimljivom periodu razvoja tzv. inženjerskih živih materijala čije mogućnosti su neverovatne. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka