Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Redak fenomen na južnoj hemisferi je pratilo hiljade ljudi: Gde je totalno pomračenje Sunca bilo najvidljivije?

Stanovnici južne hemisfere su danas bili svedoci retkog fenomena - potpunog pomračenja Sunca.

 Pomračenje Sunca-0770650918.jpg Izvor: Profimedia

Rano jutros, oko 04:15 po srednjeevropskom vremenu, u gradu Eksmautu na severozapadu Australije se okupilo oko 20.000 ljudi kako bi pratili ovaj redak fenomen sa najbolje moguće pozicije. Sve je počelo pri izlasku u Indijskom okeanu, a završiće se zalaskom sunca u Pacifiku. Kako stručnjaci napominju pomračenje će sa kopna najvidljivije biti u Zapadnoj Australiji i Zapadnoj Papui. 

Iako je faza potpunog pomračnje prošla, ono se sada nalazi u svojoj drugoj delimičnoj fazi. Ningalo pomračenje se naziva i hibridno, jer je uočljivo kao prstenasto do potpuno. Ime je dobio po zapadnoj obali Australije, na kojoj se kao što je već i rečeno sa kopna najbolje video.

Šta je to pomračenje Sunca?

Pomračenja Sunca i Meseca zavise od perioda prolaska Meseca kroz svoje faze (sinodički mesec), od perioda Mesečevog prolaska kroz čvor (nodički, odn. drakonički mesec) i od perioda prolaska Sunca kroz odgovarajući čvor Mesečeve staze (eklipsna, odn. drakonička godina).

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec postavi između Sunca i Zemlje pa posmatračima sa Zemlje zakloni Sunce. I to kao: totalno pomračenje Sunca kada Mesec potpuno zakloni Sunce, delimično pomračenje Sunca kada Mesec zakloni samo deo Sunčevog diska i prstenasto pomračenje kada je prividni prečnik Meseca manji od Sunčevog, tako da se oko Mesečevog diska vidi svetli prsten Sunca.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka