Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njih četvoro će leteti do Meseca i nazad: Nasa objavila imena astronauta koji će učestvovati u misiji Artemis II

Drugu misiju programa Artemis činiće četiri člana, uključujući i ženu.

 članovi misije Artemis II-0766998946.jpg Izvor: Profimedia

Severnoamerička svemirska agencija NASA je 03. aprila objavila imena četiri astronauta koji će učestvovati u misiji Artemis II. Misija je zakazana za novembar 2024. godine i njen cilj je da izvrši let sa ljudskom posadom do Meseca i nazad, po prvi put od misije Apolo 17.

Ko su oni?

Četiri odabrana člana su: inženjer Kristina Hamok Koh koja je već boravila u svemiru kao član Međunarodne svemirske stanice, komandant vazduhoplovnih snaga Dežeremi Hansen, pilot Viktor Glover koji je predvodio operativni let SpejsIks letelice do Međunarodne svemirske stanice i Gregori Rajd Vajsman kao komandant misije, koji je učestvovao u ekspedicijama br. 40 i 41 tokom boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Ovo će biti prva lunarna misija u kojoj će učestvovati jedna žena i osoba koja nije bele puti tj. pilot Viktor Glover. Pre nego što je otkrio četiri imena, Norman Najt, direktor operacija u Nasi se zahvalio celom timu astronauta iz agencije: "Dok danas otkrivamo imena četiri pojedinca, želim da se zahvalim celom korpusu astronauta na njihovoj posvećenosti i žrtvi."

Cilj misije

Program Artemis, pokrenut 2017. godine, ima dva glavna cilja. Кratkoročno gledano, povratak ljudi na Mesec po prvi put od misije Apolo 17, koja se dogodila 1972. godine i dugoročno, uspostvaljanje baznog kampa na našem satelitu - kako bi se olakšalo buduća ljudska istraživanja Marsa. Kako je smatraju naslednikom programa Apolo, otuda i ime Artemis tj. Artemida, po sestri bliznakinji grčkog božanstva Apolona. 

Prvi deo misije Artemis je već sproveden, bez posade sa ciljem testiranja svemirske letelice Orion. Letelica je tom prilikom napravila dva orbitalna leta oko Meseca i uspešno se vratila na Zemlju, sletevši u Tihi okean 11. decembra. Tom prilikom je ustanovljeno da letelica radi ispravno, posebno toplotni štit koji treba da zaštiti astronaute od visokih temperatura tokom Artemis II misije. 

Kao što je već rečeno cilj druge misije je da se napravi orbitalni let sa posadom oko Meseca i vrati se na Zemlju. Nakon toga će uslediti misija Artemis III, planirana za 2025. godinu, čiji cilj je sletanje na Mesec po prvi put od Apola 17. Kao i Artemis IV, planirana za 2028. godinu,sa ciljem izgradnje baznih kampova. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka