Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta predstavlja prsten od crvene svetlosti uočen na nebu iznad Italije? Naučnici imaju objašnjenje

Ova prirodna pojava se smatra izuzetno retkom, a sada je zabeležena iznad centralnih delova Italije i Jadrana.

 ELVE-0330890170.jpg Izvor: Profimedia

IZNAD centralnog dela Italije i Jadrana se u noći 27. marta, mogao videti prsten crvene svetlosti koji je izgledao kao prizor iz naučno fantastičnih filmova. Iako je prema tvrdnjama svedoka ova pojava bila kratkotrajna, fotograf Valter Binoto je uspeo da načini snimke, koji su postali viralni i pokrenuli gomilu teorija. Ipak, ubrzo su se oglasili naučnici i objasnili o čemu je reč.

Pojava je poznata i kao - emisija svetlosti i perturbacija veoma niske frekvencije usled izvora elektromagnetnih impulsa, ili skraćeno ELVE. Prečnik kruga je u ovom slučaju iznosio 360 km, a on predstavlja vrstu perturbacija nastalih u stratosferi ili mezosferi usled intezivne elektrifikacije grmljavine. Drugim rečima, kada elektromagnetni impulsi munje pogode jonosferu naše planete u njenim gornjim delovima dolazi do pojave crvene svetlosti. 

Prvi put su zabeleženi 1990. godine, a razlog za ovo leži u činjenici da su uglavnom vidljivi samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima Nasinih kamera, ali da ova poslednja predstavlja najbolju sliku sa Zemlje. I to sve zahvaljujući moćnoj oluji koja je zahvatila Ankonu i proizvela moćne električne udarne talase. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Skeptik

Bla, bla,bla,bla,.....

Najnovije

Priroda

Nauka