Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nizak nivo zaostalog radioaktivnog materijala utiče na pse lutalice oko Černobilja?

Ovo je prva studija koja se bavi pitanjem uticaja niskog nivoa zaostalog radioaktivnog materijala na velike sisare oko Černobilja, u kojoj je učestovalo preko 300 pasa lutalica.

 Lutalica iz Černobilja_1375001147.jpg Izvor: Shutterstock

KADA je te 1986. godine došlo do nuklearne katastrofe u Černobilju, čak ni nekolicina onih koji su bili upućeni u dešavanja nije bila svesna kakve će posledice ovaj događaj ostaviti na okolni živi svet. Danas u blizini reaktora ne žive ljudi, a čitava oblast je pretvorena u Zabranjenu zonu. Ipak, to ne znači da tu nema živog sveta, a jedan od primera su čopori divljih pasa koji žive na napuštenoj teritoriji.

"Imamo toliko toga da naučimo od ovih životinja", kaže Elejn Ostrander, genetičar sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje u Betezdi, i koautor studije. "Ovo je idealana prilika da vidimo šta se dešava kada generacije velikih sisara žive u neprijateljskom okruženju."

Posledice na životinje

Direktni uticaji nesreće u Černobilju bili su očigledni - ljudi koji su radili u elektrani i vatrogasaci koji su učestvovali u gašenju požara nakon katastrofe umrli su od radijacije u roku od nekoliko meseci nakon katastrofe. A u okolnim krajevima se osušilo drveće, dok su mnoge vrste insekata nestale. Ono što je do danas nejasno jeste kako nizak nivo zaostalog radioaktivnog materijala utiče na biljke i životinje oko Černobilja, pogotovo ako se uzme u obzir da su rezultati nekoliko studija sugerisali na neuobičajeno visoke stope genetskih mutacija kod lastavica i voćnih mušica u blizini reaktora.

Zbog čega je evolucioni ekolog i jedan od autora Timoti Musoa sa Univerziteta Južne Karoline i odlučio da se 2017. godine pridruži misiji koja je imala za cilj da pruži veterinarsku negu stotinama pasa lutalica koje žive u Zoni isključenja - oblasti od 2.600 kvadratnih kilometara oko elektrane. Tom prilikom on i njegove kolege su prikupile uzorke krvi oko 300 divljih pasa, koje su nakon toga detaljno analizirali. 

Njihova DNK im je otkrila da oni nisu pridošlice u tom području, kao i da uprkos zabrinutosti sovjetskih vlasti tokom 1980-ih da će psi migrirati i širiti radioaktivni materijal - većina ovih životinja nije odmakla daleko. Ovo ukazuje da su oni bili u stanju da prežive i da se nakon katastrofe razmnožavaju, iako su živeli u blizini reaktora. 

Drugim rečima, ovi rezultati su "neverovatno dragoceni" jer psi imaju tendenciju da dele isti prostor i sličnu hranu kao i ljudi. Iako, kako Ostrander i njegove kolege objašnjavaju, raspoznavanje genetskih promena nastalih usled genetskih zračenja ili nekog drugog faktora - neće biti lako. Stoga on i njegove kolege planiraju još slčnih studija koje će im otkriti više detalja. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u Science Advances.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka